• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Уповноважений про порушення мовного Закону у сфері інформації для загального ознайомлення
опубліковано 16 жовтня 2024 року о 09:39

Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови продовжує фіксувати системні порушення мовних прав громадян України в сфері інформації для загального ознайомлення (мова вивісок, оголошень тощо). Зокрема, з початку 2024 року надійшло 235 звернень (14% від загальної кількості) щодо порушення статті 28 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, яка регламентує використання державної мови в сфері інформації для загального ознайомлення.

Нагадаємо, що відповідно до цієї статті (оголошення, покажчики, вказівники, вивіски, повідомлення, написи та інша публічно розміщена текстова, візуальна і звукова інформація, що використовується або може використовуватися для інформування необмеженого кола осіб про товари, роботи, послуги, певних суб’єктів господарювання, посадових, службових осіб підприємств або органів державної влади, органів місцевого самоврядування) подається державною мовою із можливістю за потреби дублювання іншими мовами.

Найбільша кількість звернень щодо порушення мовних прав громадян України в сфері інформації для загального ознайомлення надійшла з Києва (89), Одеської (75) та Харківської областей (18).

Станом на 15 жовтня 2024 року Уповноважений із захисту державної мови виніс 20 попереджень та наклав 18 штрафів за порушення 28 статті. 

“Переважна більшість порушень у сфері інформації для загального ознайомлення стосується ТОВів та ФОПів. Це - туристичні фірми, агенції нерухомості, аптеки, стоматологічні кабінети тощо.  Деякі суб’єкти господарювання свідомо продовжують ігнорувати норми мовного законодавства, тому  вже маємо два повторних”, - зауважив Тарас Кремінь.

Уповноважений наголосив, що дотримання Закону про державну мову в населених пунктах так контроль -  прямий обов’язок місцевої влади.

“Владо Києва, Одеси та Харкова, розпочніть перевірку вивісок! Таблички, зовнішня реклама, виконані недержавною, мають бути демонтовані. Закликаємо громадян України повідомляти про порушення, адже захист мови - наша спільна справа!”, - зазначив Тарас Кремінь. 

Як відомо, 16 липня 2022 року набрали чинності статті 188-52 та 188-53 Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно з якими за порушення вимог Закону щодо державної мови в мережі інтернет порушники можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності із накладенням штрафу у розмірі від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3400 до 5100 грн) або попередження, якщо порушення вчинене вперше. За повторне протягом року порушення - штраф у розмірі від 500 до 700 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500-11900 грн).

Повідомити про порушення мовного Закону можна через сайт, електронну скриньку (lyst@mova-ombudsman.gov.ua) або поштову адресу (01001, м. Київ, провулок Музейний, 12).


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux