• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Уповноважений обговорив з науковцями Миколаївщини питання функціонування державної мови в умовах воєнного стану
опубліковано 29 квітня 2022 року о 14:32

29 квітня Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь взяв участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції МНАУ “Українознавчий вимір у сучасній науці: гуманітарний аспект”, а також виступив перед вченою радою НУК імені адмірала Макарова. 

Тарас Кремінь закликав науковців активно долучатися до створення розгалуженої мережі мовних курсів, розмовних клубів серед мешканців півдня України, а також відновлення кафедр українознавства, розбудови кафедр української мови та літератури.

"Як Уповноважений із захисту державної мови закликаю сприяти оволодінню українською мовою громадянами України, як це визначено Законом України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, та створювати та підтримувати діяльність мережі курсів української мови, розмовних клубів тощо", - зазначив Тарас Кремінь.

В той же час Уповноважений рекомендував органам місцевого самоврядування не зупинятися і привести у відповідність до мовного Закону географічні назви та об’єкти топоніміки, а також наголосив на важливості розробки й затвердження галузевої термінології. Тарас Кремінь закликав Миколаївський національний аграрний університет звернутися до Національної комісії зі стандартів державної мови та пропонувати затвердити сільськогосподарську термінологію. “МНАУ - серед лідерів аграрної освіти України, тому йому під силу здійснити справжню термінологічну революцію в сільськогосподарській науці”, - підкреслив Уповноважений.

Виступаючи на засіданні вченої ради Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова, Тарас Кремінь закликав учасників долучитися до вивчення нових термінів і понять, пов’язаних із судно- і кораблебудуванням. А також виступив з пропозицією запропонувати Національній комісії зі стандартів державної мови розробити сучасну морську термінологію, яка давно потребує пильної уваги з боку провідного органу зі спеціальним статусом.

“Наполегливо рекомендую ініціювати присвоєння імен видатних захисників ЗСУ об’єктам топоніміки краю та України. Зі своїми пропозиціями треба звертатися до органів місцевого самоврядування. Впевнений, що місцева влада неодмінно назве одну з центральних вулиць Миколаєва іменем випускника НУК, капітана ЗСУ, Героя України Валерія Чибінєєва, загиблого в боях за Гостомель 3 березня 2022 року.

Ставши на шлях деколонізації, ми повинні рішучо наступати й на гуманітарному фронті. Вшановуючи борців України, утверджуючи державну мову, ми стаємо на шлях справжнього відродження”, - зазначив Тарас Кремінь.

Уповноважений нагадав, що окремим предметом уваги залишається стан кафедр української мови, кафедр української літератури, кафедр українознавства в закладах вищої освіти України. Саме від них, випускових кафедр ЗВО, залежить, хто навчатиме майбутніх філологів - будівничих України. Завдання держави - створити кращі можливості для їх розвитку.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux