• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Заяви міністра освіти рф Кравцова загрожують національній безпеці України, - Уповноважений
опубліковано 02 вересня 2022 року о 11:28

Заяви міністра освіти рф Кравцова щодо державної мови, системи освіти, нав’язування на окупованих територіях навчальних планів та спеціальних програм загрожують національній безпеці України. Про це заявив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь в ефірі радіо НВ.

“Пан Кравцов, якого підозрюють у «липовій» докторській дисертації і це не завадило йому стати міністром освіти РФ, анонсував безліч дурниць, за які він буде нести кримінальну відповідальність. По-перше, він відвідував окуповані РФ території України. По-друге, він користується наративами російської пропаганди, які загрожують національній безпеці. Це стосується державної мови, системи освіти, закликів до перепідготовки педагогічних працівників, так зване підвищення кваліфікації; це нав’язування навчальних планів та спеціальних програм”, - сказав він.

Коментуючи заяву Кравцова під час наради з путіним щодо  навчання дітей на окупованих територіях Донецької та Луганської областей “класичної” української мови, Тарас Кремінь зазначив: “Оця дурниця, яка пролунала на зустрічі зі ще одним шизофреніком, котрий хоче відновити методом геноциду СРСР, не що інше, як фейк. Нічого подібного зробити вони не зможуть. Хочу зазначити, що в переважній більшості закладів освіти на окупованих територіях так і не розпочався новий навчальний рік, тому що, з одного боку, місцеві вчителі українські громадяни не захотіли співпрацювати з окупаційним режимом. А, з іншого, й батьки не віддали своїх дітей до окупаційних закладів освіти. Окрім цього готовність навчальних закладів до роботи технічно нульова, адже вони зазнали ракетних обстрілів”.

За словами Уповноваженого, міністр країни-окупанта Кравцов як громадянин іншої держави вже заробив собі на низку статей кримінального кодексу, в тому числі міжнародного права. 

“А за його терміном класична українська мова» стоїть банальне повернення до радянських програм і підручників”, - сказав Уповноважений.

“Стосовно наративу “класична українська мова”, то передусім зазначу, що пан Кравцов є випускником фізмату і йому, напевне, важко артикулювати що є класичною мовою. Ймовірно, це щось з розряду пушкінської лексики. Тобто цей термін взятий із лінгвістичної російської течії пушкіністів, - вважає Тарас Кремінь. - Але насправді не може бути ніякого підручника з класичної української мови. Тому що одночасно із цим закликом вони вносять зміни до своїх програм з історії і на свій лад переповідають події в Україні, зокрема, - Революції Гідності, вторгнення росії в Україну в 2014 му році й, звісно, 24 лютого нинішнього року, подаючи їх як «громадянський конфлікт». Створені на окупованих територіях, терористичні організації вони називають створенням народних республік і т.д. Тому ці підручники – це, вочевидь, точна копія підручників радянських часів. Коли діяла концепція “зближення мов слов’янських народів”, як вони це називали, українська поступово наближалась до російської, учителі останньої почали витісняти викладачів української мови. Водночас, з’явилася цезура, переписувались класичні твори українських письменників, зокрема, Тараса Шевченка, Лесі Українки, Івана Франка, особливо в контексті де москалі називалися “москалями”. Переписано було й вірш “Заповіт”. Тому введення “класичної української” - фейк. Принагідно зазначу, що пан Кравцов уже заробив на те, щоб понести кримінальну відповідальність за заклики до окупації, за своє перебування на окупованих територіях. А також за ті загрози національній безпеці, яку провадить його діяльність на посаді міністра освіти росії”.

Також за словами Тараса Кременя, міністр російської освіти Сергій Кравцов як науковець, який вважає себе доктором наук, поставив на собі хрест. Тому що жодне престижне світове видання ніколи його не надрукує. Не запросять його і на міжнародні конференції. Крім того не будуть вважатися науковими дослідженнями всі роботи, які написані обслуговуючим персоналом російського режиму.

“Російська академія наук виключена зараз з усіх міжнародних об’єднань та організацій, - повідомив Уповноважений. - Вони не мають права на підтримку, розвиток, спільні проєкти". 

"Тому я не вірю, що ці гелґотання в присутності їхнього президента будуть мати продовження. Водночас, як уповноважений хочу додати, що продовжую збирати факти лінгвоциду – мовного геноциду на окупованих територіях, а всі необхідні попередні матеріали вже передані до правоохоронних органів. Ми чекатимемо на конкретні й жорсткі санкції щодо цього пана й багатьох інших. Бо росія крім того, що має понести відповідальність за всі ті злочини, що чинять на нашій території, з нашими людьми її військові відповідатиме й за лінгвоцид – геноцид української мови на окупованих українських територіях”, - підкреслив він.






Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux