• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Тарас Кремінь розповів міжнародним партнерам України про міфи російської пропаганди щодо мовного питання
опубліковано 01 вересня 2022 року о 17:25

Сьогодні, 1 вересня, Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь виступив на міжнародному круглому столі на тему: “Протидія дезінформації в умовах воєнних дій”.

У заході, організованому Центром протидії дезінформації РНБО, взяли участь: Секретар РНБО Олексій Данілов, в.о. керівника Центру протидії дезінформації Андрій Шаповалов, Голова Офісу Ради Європи в Україні Стен Ньорлов, Посол Республіки Польща в Україні Бартош Ціхоцький, Посол Республіки Молдова в Україні Валеріу Чівері, Посол Латвійської Республіки в Україні Ілгварс Клява, Посол Чорногорії в Україні Драгіца Понорац, Тимчасовий повірений Французької республіки в Україні Бенжамен Роріг, представники міністерств.

Уповноважений зазначив, що боротьба з дезінформацією в контексті російських пропагандистських наративів, які поширювалися в Україні та світі десятиліттями, ключова в умовах війни. Про це важливо сказати як на день початку Другої Світової війни, так і на 190 добу героїчного спротиву українського народу з моменту повномасштабного вторгнення рф на нашу землю.

Тарас Кремінь нагадав, що 20 лютого 2014 року почалася російська окупація Криму, яку очільник кремля назвав “поверненням додому” в контексті проєкту “русская вєсна”. Їхня “новоросія”, яку марили створити руками лояльних до окупантів т. зв. російськомовних під керівництвом “зелених чоловічків”, мала стати елементом майбутнього відродження срср в межах 1991 року.

“Ворожі маніпуляції з боку рф - частина спланованої повносмасштабної війни. З пропагандистськими гаслами о 4 ранку 24 лютого 2022 року російські регулярні війська розпочали “спецоперацію” із захоплення “за три доби” території України”, - підкреслив він. Розраховуючи на “хліб-сіль”, військові злочинці отримали пекло на всіх фронтах. Наші ЗСУ - герої.

За словами Тараса Кременя, окремі окупаційні наративи, якими користувалися інформаційні терористи та проплачена рф “п’ята колона”, зрозумілі в усьому світі без перекладу. “Денацифікація”, “демілітаризація”, “деукраїнізація”, “дебандеризація”, а ще - “розіп’яті хлопчики”, “галицьке наріччя”, “діти поліцаїв”, “малороси”, “Україна - проєкт Леніна” тощо - неокласика путінської пропаганди. 

 Тарас Кремінь навів вагомі аргументи, які спростовують “мовні” міфи рф: 

 "української мови не існує — це діалект російської та польської мов"; 

"в Україні на мовному ґрунті відбувся розкол, що призвів до громадянського конфлікту"; 

"мовний Закон дискримінує та обмежує права “російськомовних” громадян у різних сферах"; 

"інститут Уповноваженого, він же - шпрехенфюрер - каральний орган, який займається тотальним переслідуванням та штрафуванням “російськомовних” громадян". 

Список тотальної російської брехні чималий.


Уповноважений також розповів міжнародним учасникам про факти лінгвоциду на окупованих територіях України. “На окупованих росією територіях українці - жертви геноциду. Тому такі факти, як дискримінація за мовною ознакою, придушення мови, культури, ідентичності, - вершина злочинного айсберга брехні та душогубства”, - сказав Тарас Кремінь. 


Він нагадав, що Секретаріатом Уповноваженого з 24 лютого 2022 року зафіксовані численні факти лінгвоциду на тимчасово окупованих територіях України, які будуть долучені до справи України проти рф в ЄСПЛ.  

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux