• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
В Україні діє близько 300 майданчиків з опанування української мови
опубліковано 06 жовтня 2022 року о 10:01

В Україні за ініціативи Уповноваженого із захисту державної мови відкрито близько 300 майданчиків з опанування української. Про це на брифінгу “Дотримання мовного закону в Україні” повідомив Тарас Кремінь.

“З 24 лютого ми поставили собі за мету створити та максимально розширити мережу безкоштовних курсів з опанування української мови. Хочу подякувати тим органам місцевого самоврядування, які взяли до уваги наші рекомендації і на базі закладів освіти, університетів, шкіл, а також закладів культури, зокрема, бібліотек, організували такі курси, надали волонтерам необхідне обладнання та забезпечили методичним матеріалом”, - зазначив Тарас Кремінь. 

За словами Уповноваженого, ці курси зараз ретрансльовані в загальнонаціональну кампанію сприяння опануванню української мови. “В рамках цієї кампанії ми співпрацюємо з усіма органами державної та місцевої влади, з тим, щоби здійснювалась системна робота по сприянню популяризації таких ініціатив. Ми збираємо та аналізуємо інформацію про їх діяльність. Проводимо онлайн конференції з посадовцями, організаторами таких ініціатив для обміну досвіду, вирішення проблемних питань”, - наголосив Тарас Кремінь. 

Уповноважений відзначив, що за статистикою кількість таких локацій для безкоштовного опанування державної мови в різних регіонах різна. “Вона залежить від активності, сумлінності та можливостей місцевої влади. Серед 300 майданчиків, які нам вдалося відкрити, і які успішно діють фактично на всій території України, найбільша кількість зосереджена на Львівщині, близько 80 локацій. Тобто кожні треті-четверті курси - це Львівщина і безпосередньо Львів. Дякуючи нашій співпраці з очільниками Дніпра та Кривого Рогу, Дніпропетровщина є другою областю за кількістю мовних курсів”, - зауважив Тарас Кремінь.

Уповноважений наголосив, що дві третини курсів, які діють на Дніпропетровщині, знаходиться у Кривому Розі: “Фактично кожна бібліотека міста має безкоштовні курси чи розмовні клуби, де можна опанувати українську мову”. 

“Зараз ми працюємо над створенням інтерактивної карти, за допомогою якої можна буде дізнатися все, щодо питань дотримання, захисту, популяризації, вивчення української мови в межах конкретної області. За цією картою можна буде побачити, в якій області, яка кількість мовних курсів дії, яка їх тривалість, а також буде доступна інформація в розрізі обласних та місцевих програм, коштів, які виділяються на популяризацію мови”, - зазначив Тарас Кремінь. 

Уповноважений публічно звернувся до голів обласних, місцевих рад, очільників військових адміністрацій з вимогою розробити та затвердити відповідні програми, які б максимально сприяли в задоволенні мовних потреб громадян України та працювали на розширення мережі безкоштовних курсів. 

Нагадаємо, що на сайті Уповноваженого постійно оновлюється інформація про безкоштовні курси, розмовні клуби, інтернет-ресурси для опанування та підвищення рівня володіння українською мовою.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux