• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Тарас Кремінь: Рішення Нацкомісії зі стандартів державної мови щодо перейменування назв міст та селищ має бути скасоване
опубліковано 28 червня 2023 року о 11:31

Вчора, 27 червня, Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь офіційно звернувся до Міністра освіти і науки України Оксена Лісового з проханням скасувати рішення Національної комісії зі стандартів державної мови від 22 червня 2023 року за № 230 “Про схвалення Переліку сіл, селищ, міст, назви яких не відповідають стандартам державної мови, та рекомендацій щодо приведення назв таких сіл, селищ, міст у відповідність до стандартів державної мови й оприлюднення їх на офіційному вебсайті Національної комісії зі стандартів державної мови”.

Уповноважений закликає Міністра доручити Національній комісії зі стандартів державної мови в найкоротший термін ухвалити нове рішення, яке повністю відповідатиме пункту 11 статті 8 Закону України "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії". 

“Рішення Нацкомісії повинно містити перелік обов'язкових для перейменування назв населених пунктів, які не відповідають стандартам державної мови, а також чіткі рекомендації щодо їх перейменування”, - наголошує Тарас Кремінь.

“Аналіз назв населених пунктів, запропонованих до приведення у відповідність до стандартів державної мови, засвідчив як вихід Національної комісії зі стандартів державної мови за межі визначених Законом повноважень, так і відсутність передбачених Законом чітких рекомендацій щодо їх перейменування у більшості випадків”, - йдеться у листі Уповноваженого на очільника МОН.

За словами Уповноваженого, перелік Нацкомісії містить велику кількість назв населених пунктів, які відповідають стандартам державної мови, а саме: Запоріжжя, Перемога, Зоряне, Мирне, Травневе, Маяк, Молодіжне, Об'єднане тощо.

Крім того, “у більшості рекомендацій не пропонується правильний варіант назви, а міститься дивне формулювання “обґрунтувати доцільність збереження поточної назви або запропонувати нову назву в установленому законодавством порядку”, що не відповідає вимогам Закону”, - наголосив Тарас Кремінь.

Нагадаємо, що Закон України “Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії” набуває чинності 27 липня 2023 року. Він сприятиме подоланню наслідків російської імперської політики в Україні та забезпечить приведення назв географічних об’єктів у відповідність до стандартів державної мови, що відповідає вимогам статті 41 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, згідно з якою географічні назви та інші назви об’єктів топоніміки населених пунктів виконуються державною мовою.

Крім того, Законом “Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії” внесено зміни до Закону “Про географічні назви” щодо впорядкування використання географічних назв у населених пунктах України, відтак невідповідність назви географічного об’єкту стандартам державної мови є підставою для її обов’язкової заміни. Відповідно до пункту 11 статті 8 окремі функції з практичної реалізації зазначених вище норм покладено на Національну комісію зі стандартів державної мови. А саме: формування та оприлюднення переліку населених пунктів, назви яких потребують обов'язкового приведення у відповідність до стандартів державної мови (протягом 2 місяців з дати оприлюднення Закону), та рекомендацій щодо приведення назв таких сіл, селищ, міст у відповідність із стандартами державної мови.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux