• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Тарас Кремінь провів зустріч з Головою Меджлісу кримськотатарського народу Рефатом Чубаровим
опубліковано 04 листопада 2021 року о 15:23

Вчора, 3 листопада, відбулась зустріч Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя з Головою Меджлісу кримськотатарського народу Рефатом Чубаровим. 

На зустрічі також були присутні членкиня Меджлісу кримськотатарського народу Гаяна Юксель, керівник Секретаріату Уповноваженого Юрій Зубко, помічники народних депутатів України, фахівці у галузі української та кримськотатарської мов. 

Сторони обговорили низку актуальних мовних питань, зокрема, важливість створення відповідних умов для збереження і вивчення державної української та кримськотатарської мов етнічними українцями та кримськими татарами, які проживають в умовах тимчасової окупації РФ Криму, задля збереження їхньої етнічної, мовної та культурної ідентичності. 

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров дав високу оцінку діяльності інституту Уповноваженого із захисту державної мови, зокрема в частині захисту і збереження української мови як державної, а також висловив вдячність за систематичну взаємодію із фахівцями у галузі кримськотатарської мови, кримськотатарськими експертами під час підготовки відповідних документів, заходів та звітів. У цьому напрямку Рефат Чубаров висловив сподівання на плідне продовження такої взаємодії. 

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь детально поінформував членів Меджлісу кримськотатарського народу щодо діяльності очолюваної ним установи, окресливши пріоритетні завдання на поточний період.

Тарас Кремінь передав учасникам зустрічі Річний звіт Уповноваженого «Про стан дотримання Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної у 2020 році», напрацьований, серед іншого, у тісній взаємодії із представниками Кримськотатарського ресурсного Центру, який очолює член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв, іншими експертами з питань кримськотатарської мови.

У цьому контексті особливо важливим є розділ п'ятий Річного звіту «Огляд щодо обмеження функціонування української мови на окупованих територіях» в частині функціонування державної мови в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, що охопив періоди до та після окупації. 

Співрозмовниками досягнуті домовленості про продовження двосторонньої взаємодії, зокрема, про спільну роботу над підготовкою чергового річного звіту за поточний 2021 рік за участі представників Меджлісу кримськотатарського народу, експертів, фахівців у галузі української та кримськотатарської мов. 

У підсумку зустрічі сторони домовилися про подальшу системну комунікацію між офісами Меджлісу кримськотатарського народу та Уповноваженого із захисту державної мови задля реалізації намічених вагомих мовних ініціатив, що сприятиме не лише збереженню, захисту кримськотатарської мови як мови корінного народу, але й її подальшій популяризації, у т.ч. серед української та кримськотатарської молоді. 

Для реалізації узгоджених у ході зустрічі ініціатив, а також здійснення постійних комунікацій, створено мобільну робочу групу з числа членів Меджлісу та Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux