• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Тарас Кремінь провів онлайн-зустріч із генеральним директором Державної мовної інспекції Естонії
опубліковано 24 листопада 2020 року о 12:17

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь обговорив із генеральним директором Державної мовної інспекції Естонії, відомим дитячим письменником Ільмаром Томуском ключові аспекти впровадження мовного законодавства обох країн і досвіду, який має Естонія в питанні моніторингу порушень закону та контролю за його виконанням.

Під час онлайн-зустрічі Тарас Кремінь наголосив на важливості запозичення окремих методик проведення моніторингу виконання мовного законодавства, які впроваджуються Державною мовною інспекцією Естонії. Цікавим є досвід діяльності безкоштовних курсів із вивчення державної мови, закладів перепідготовки та підвищення мовних кваліфікацій.

Сторони обговорили також можливості запровадження в обох країнах цифрового моніторингу дотримання мовного законодавства, а також застосування окремих дистанційних електронних платформ та мовних технологій для підвищення рівня володіння державною мовою в умовах пандемії.

Естонська мовна інспекція підпорядкована Міністерству освіти і досліджень. ЇЇ головним завданням ось уже 30 років поспіль є нагляд за імплементацією мовного законодавства. Основні напрямки її діяльності: забезпечення прав громадян на отримання інформації та послуг державною мовою, нагляд за її застосуванням у сфері обслуговування (близько 3 тисяч перевірок на рік), перевірка якості навчання та викладання мовними компаніями, які готують здобувачів до іспиту з її володіння. Крім того, там займаються питаннями, пов’язаними з мовою топонімів, дотриманням офіційної мови в діловодстві та документообігу, перекладом аудіовізуальних творів, стандартами мови офіційної звітності та контрактів, розробкою та реалізацією державної мовної політики.

Важливо відзначити, що ліцензію на викладання державної мови в Міністерстві освіти і досліджень Естонської Республіки можуть отримати виключно ті установи та організації, які забезпечують підвищення кваліфікації та перепідготовку, мають відповідний викладацький склад, освітнє середовище, а також досвід роботи. Додамо, що відповідно до закону "Про освіту дорослих", в Естонії набули популярності мовні курси і для осіб поважного віку із видачею відповідних сертифікатів.

Курси з вивчення державної мови в Естонії безкоштовні. Відповідно до міжнародних вимог та класифікації рівнів володіння державною мовою, які запроваджуються і в Україні, претендент, опанувавши належну кількість аудиторних, практичних і самостійних робіт, може претендувати на один із чотирьох рівнів складності від А2, В1, В2 до С1, отримавши за умови успішних іспитів відповідний сертифікат. Особи, які його не мають, навряд чи отримають громадянство, працевлаштуються до органів місцевої влади, місцевого самоврядування чи приватних компаній. З іншого боку, роботодавець, зацікавлений у компетентних працівниках, має право встановлювати вимогу щодо володіння мовою залежно від характеру роботи та ситуації використання мови.

Звільняються від складання іспитів на рівень володіння державної мови особи, які закінчили в Естонії школу, коледж чи університет, про що зазначено в атестаті чи дипломі.

Довідка: Ільмар Томуск - випускник Талліннського педагогічного інституту за спеціальністю “викладач естонської мови та літератури”, автор підручників з фінської мови, понад 30 книг для дітей, деякі з них перекладені навіть українською, а також науковець, дисертація якого присвячена питанням державної мовної політики в контексті європейської інтеграції та міжнародних прав людини.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux