• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Тарас Кремінь окреслив основні пріоритети у мовній сфері на 2024 рік
опубліковано 21 лютого 2024 року о 15:16

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь взяв участь у низці заходів, організованих закладами вищої освіти з нагоди Міжнародного дня рідної мови.

“Міжнародний день рідної мови, який відзначають в усьому світі, покликаний насамперед привернути увагу до тих мов, які потребують нашої підтримки. Так сталося, що в Україні нашої найбільшої підтримки потребувала і потребує саме державна мова”, - сказав Тарас Кремінь на  круглому столі “Мовні проблеми освітнього процесу в Україні: думка молоді” і Білоцерківському національному аграрному університеті.

За його словами, повномасштабне вторгнення росії в Україну підсило увагу та чутливість громадян до питання державної мови. “24 лютого 2022 року вже ніхто не сумнівався, що для нас означає мова, культура, ідентичність.  Мільйони об’єдналися довкола мови, цінностей, підтримки Збройних Сил України, щоб наблизити омріяну Перемогу”, - наголосив Уповноважений.

“Сьогоднішня зустріч - це і нагода поговорити про пріоритетні завдання на 2024-й рік”, - зауважив Тарас Кремінь, виступаючи на ІV Всеукраїнській науково-практичній конференції в Національному університеті “Чернігівська політехніка”. 

“Найперше - це затвердження державної мовної програми, яка посилить наш мовний фронт і передбачить фінансові можливості для реалізації окреслених у ній завдань, зокрема щодо започаткування мовних курсів за рахунок коштів державного бюджету для тих, хто раніше не мав можливості опанувати українську мову та для військових і членів їх родин”, - зазначив він. 

Створенню кращих можливостей для імплементації мовного закону та утвердження державної мови, на думку Уповноваженого сприятимуть і обласні та місцеві мовні програми, яких вже ухвалено близько 100, розширення мережі та розбудова Асоціації мовних курсів, поповнення бібліотечних фондів, дерусифікація топонімів, запровадження в усіх закладах вищої освіти студентських мовних омбудсменів.

Окремо Тарас Кремінь наголосив на необхідності розроблення дорожньої карти мовної євроінтеграції. 

“Популяризація і вивчення української мови як майбутньої мови ЄС потребує невідкладної комплексної, системної та ґрунтовної підготовчої роботи як з боку представників влади, так і з боку освітніх, наукових та інших установ”, - сказав він, зауваживши, що йдеться і про  запровадження сертифікаційного іспиту на визначення рівня володіння українською мовою як іноземною, і про відкриття кафедр української філології, українознавчих студій та мовних курсів у провідних університетах Європи, забезпечення додаткових умов для розвитку офіційного та літературного перекладу, освітньої, наукової, книговидавничої, інших сфер суспільного життя на території ЄС і світу.

Уповноважений також взяв участь у  Першому Південному фестивалі рідної мови "Рідна мова - шлях до перемоги!", організованому Херсонською ОВА та інших заходах.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux