• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Тарас Кремінь обговорив питання дотримання мовного закону з очільниками Одеси та Одеської області
опубліковано 05 квітня 2021 року о 12:17

2 квітня Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь відвідав Одесу та провів низку зустрічей з керівництвом області й міста, а також з представниками громадськості.

Перебуваючи в Одесі, Тарас Кремінь представив ключові напрямки роботи Секретаріату Уповноваженого щодо захисту мовного законодавства, розробки державних проєктів, програм розвитку та функціонування української мови як державної.

Під час зустрічей з головою Одеської обласної державної адміністрації Сергієм Гриневецьким, Одеський міським головою Геннадієм Трухановим та Головою Одеської обласної ради Григорієм Діденком сторони обговорили основні положення Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» та визначили подальші шляхи співпраці. Зокрема, учасники зустрічей домовились про співпрацю із забезпечення в регіоні мовних прав громадян України, спільну інформаційно-просвітницьку роботу та заходи щодо реалізації мовного законодавства.

Сергій Гриневецький, зокрема, підтримав ініціативу Тараса Кременя щодо необхідності призначення в ОДА профільного заступника голови, відповідального за впровадження державної мовної політики та контроль за дотриманням мовного законодавства. «Питання функціонування української мови як державної - це один із елементів національної безпеки», - наголосив очільник Одеської ОДА.

«Голова Одеської обласної ради Григорій Діденко зацікавлений першим в Україні реалізувати обласну програму розвитку української мови, створивши кращі умови для кожного. Саме тому лагідна українізація по-одеськи - це кращий приклад того, як, захищаючи та розвиваючи державну мову, треба відстоювати національні інтереси», - наголосив Тарас Кремінь.

За словами Уповноваженого, міський голова Одеси Геннадій Труханов зазначив, що найближчим часом в Одесі мають запрацювати масштабні курси з вивчення української мови, діятиме міська програма з розвитку державної мови, а також буде працювати профільний заступник міського голови з питань мовної політики.

Уповноважений підкреслив, що його головним завданням є захист державної мови та прав громадян на отримання інформації та послуг українською. «Це жодним чином не нівелює права людей, які говорять іншими мовами. На сьогодні не зафіксовано жодних фактів дискримінації громадян, які спілкуються в Україні іншими мовами. Натомість маємо численні факти, скажімо, зі сфери обслуговування, коли громадян цькують та принижують за використання української мови», - зазначив Тарас Кремінь.

У зустрічах також взяв участь Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в південних областях Олександр Остапенко. «Дякую представнику Уповноваженого ВР з прав людини Людмили Денисової, професору Олександру Остапенку за підтримку в потужному захисті прав українськомовних громадян України», - наголосив Тарас Кремінь.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux