• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Тарас Кремінь: Законопроєкти, які перешкоджають імплементації мовного закону, не мають жодних перспектив
опубліковано 31 березня 2021 року о 14:29

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь взяв участь у засіданні парламентського Комітету з питань освіти, науки та інновацій, на якому розглядалося питання щодо включення в порядок денний сесії Верховної Ради України законопроєкту №4628 щодо внесення змін до Закону України “Про фахову передвищу освіту”.

“Автори законопроєкту під виглядом “імплементації норм Конституції України, Європейської хартії регіональних мов або мов меншин та рекомендацій Венеційської комісії” всупереч чинному законодавству України, хотіли внести зміни щодо обов'язкового використання державної мови в освітньому процесі”, - розповів Тарас Кремінь.

“Це далеко не перша спроба внести зміни до Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» та Закону «Про освіту». Чергова атака на мовний закон укотре демонструє, що ми рухаємось у правильному напрямку. Є зрозуміла і абсолютна чітка позиція і Комітету, і нещодавній виступ Президента України, в якому він наголосив, що єдина мова в нас державна, і треба всіляко сприяти її розвитку і застосуванню”, - наголосив Уповноважений, виступаючи на засіданні Комітету.

“Такі законодавчі ініціативи однозначно не мають перспектив. Є Конституція України і Закони, які вже діють. Їх потрібно виконувати”, - підкреслив він.

Як відомо, законопроєктом №4628, серед іншого, пропонувалося закріпити норму щодо надання закладам фахової передвищої освіти права “прийняти рішення про викладання однієї, кількох або всіх дисциплін, виконання індивідуальних завдань та проведення контрольних заходів мовою корінного народу або національної меншини України, однією з офіційних мов Організації Об’єднаних Націй, однією з офіційних мов Європейського Союзу за умови, що усі здобувачі фахової передвищої освіти, які вивчають відповідні дисципліни, володіють цією мовою; у разі якщо є письмове звернення від одного чи більше студентів, заклад фахової передвищої освіти забезпечує переклад державною мовою (частина п’ята)”.

Як зазначив Уповноважений із захисту державної мови у зверненні на адресу Комітету з питань освіти, науки та інновацій, “порядок застосування в освітньому процесі державної мови, а також особливості застосування мов корінних народів та національних меншин станом на сьогодні вже вичерпно врегульовані статтею 7 Закону України “Про освіту”. Пропоновані авторами законопроєкту №4628 зміни до статті 46 Закону України “Про фахову передвищу освіту” не враховують вимоги статті 7 Закону “Про освіту” та аналогічної їй статті 21 Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

“Прийняття законопроєкту №4628 фактично призведе до створення для громадян України, які здобувають фахову передвищу освіту та не володіють іншою мовою, ніж державна, а також для тих громадян України, які належать до корінних народів або національних меншин, додаткових обмежень за мовною ознакою та перешкод для здобуття фахової передвищої освіти державною мовою. Цей законопроєкт у запропонованій редакції не може бути підтриманий”, - йдеться у зверненні Уповноваженого.

Комітет, врахувавши пропозицію Уповноваженого та інших учасників засідання, одноголосно рекомендував народним депутатам України не включати до порядку денного сесії Верховної Ради України згаданий законопроєкт.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux