• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Секретаріат Уповноваженого продовжує документувати факти лінгвоциду
опубліковано 06 травня 2022 року о 13:08

На тимчасово окупованих територіях російські злочинці цілеспрямовано проводять політику лінгвоциду - переслідують українців за мовною ознакою, намагаються відновити навчальний процес у школах за російським освітнім законодавством, примушують до використання мови окупантів в публічній сфері, а також замінюють українські назви російськими на дорожніх вказівках. Про це зазначив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, коментуючи підготовку окупантів, які створюють відповідну телекартинку для своїх громадян, для святкування “побєдобєсія” 9 травня. 

“Секретаріат Уповноваженого продовжує документувати факти лінгвоциду - цілеспрямованого нищення української мови як визначальної озна­ки української нації. На нашу адресу надходять повідомлення про утиски української мови з Луганської, Запорізької, Херсонської, Донецької областей. Крім того, ми фіксуємо факти переслідування наших громадян за мовною ознакою з відкритих інтернет-джерел, проросійських телеграм-каналів тощо. Лінгвоцид, який вчиняють російські військові на наших землях, є складовою політики геноциду проти українського народу. Наша мова, як визначальний чинник національної ідентичності і державотворення, є однією з головних цілей росії в цій війні”, - зазначив Тарас Кремінь.

За словами Уповноваженого, дискримінаційні дії по відношенню до української мови фіксуються в сферах освіти, культури, телебачення та радіомовлення, реклами та інформації для загального ознайомлення, книгорозповсюдження тощо. 

“В той час, коли росіяни безперервно обстрілюють Маріуполь із важкої зброї, коли знищено понад 90% інфраструктури міста, вбито 20 тисяч містян, а до росії та окупованих територій примусово вивезено щонайменше 40 тисяч маріупольців, російські злочинці готують місто до “святкування”. Вчора світлина, на якій так звані комунальні служби в Маріуполі змінюють дороговкази українською мовою на російські, облетіла соцмережі. І коли нам в чергове кажуть про те, що “мова не на часі”, ми бачимо, що мова - це перше, за що беруться російські злочинці на нашій землі після вбивств, катувань та мародерства. Здавалось би, напис “Маріуполь” українською та “Мариуполь” російською - різниця тільки в одну літеру. Але для окупантів ця одна літера - це можливість “узаконити” свою владу та вкотре наголосити на захисті “русскоговорящіх”. Використовуючи “мовне питання” як один з інструментів своєї геополітичної експансії, російська федерація завжди супроводжувала акти лінгвоциду української мови погрозами, залякуванням, а також застосуванням фізичного й психологічного тиску”, - зазначив Тарас Кремінь.

Уповноважений закликає громадян повідомляти про переслідування за мовною ознакою та будь-які утиски української мови на окупованих територіях.

“Всі злочини окупантів, зокрема і злочини, пов'язані з лінгвоцидом мають бути належним чином зафіксовані аби у подальшому росія була притягнута до міжнародно-правової відповідальності. Усі намагання відтворити колонізаторську політику радянського союзу будуть зупинені, а винні покарані”, - наголосив Тарас Кремінь.

Нагадуємо, що про випадки лінгвоциду можна повідомити:

☎️за телефоном: +380635561279;

📧на електронну пошту: stoplinguacide@gmail.com

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux