• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Уповноважений проінспектував іспитові майданчики на рівень володіння державною мовою на Закарпатті
опубліковано 05 травня 2022 року о 17:46

В рамках робочого візиту до Закарпаття Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь проінспектував три іспитові майданчики на рівень володіння державною мовою, які готові приймати по 5 претендентів за одну сесію.

Зокрема, Тарас Кремінь відвідав Державний вищий навчальний заклад “Ужгородський національний університет”, в якому відновлено роботу, а також Закарпатську обласну універсальну наукову бібліотеку ім. Ф.Потушняка та Закарпатський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти (чекають на поновлення). 

Як відомо, Національна комісія зі стандартів державної мови з 26 квітня, після майже двомісячної перерви, поновила реєстрацію на іспит на рівень володіння державної мови.

“Іспити на рівень володіння державною мовою – це важливий етап в утвердженні української мови як державної. Як Уповноважений із захисту державної мови, зацікавлений у забезпеченні повноцінної роботи Комісії в частині проведення іспитів, а також затвердження стандартів державної мови і в умовах воєнного стану. Кожен має реалізувати своє конституційне право на працю”, – наголосив Тарас Кремінь.

Крім того, Уповноважений наголосив на важливості розширення мережі безкоштовних курсів з вивчення української мови, а також на забезпеченні  необхідними технічними умовами екзаменаційні майданчики й центри проведення іспитів на рівень володіння державною мовою. 

Нагадаємо, що відповідно до Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” з 16 липня 2021 року стартувало іспитування на рівень володіння державною мовою для держслужбовців, а також осіб, які претендують на українське громадянство. 

“На сьогодні три іспитові майданчики для Закарпатської області, які мають по 5 робочих місць, – катастрофічно мало. Адже велика кількість внутрішньо переміщених осіб, а також органів державної влади,  які переїхали з окупованих територій чи тих областей, де ведуться бойові дії, нині зупинились на Закарпатті. 

Всі ми розуміємо, що успішна реалізація найважливішого іспитування в новітній історії України, – це важливий крок в утвердженні української мови. Саме тому місцева влада має відреагувати та розширити не тільки мережу іспитових майданчиків, а й розширити мережу курсів чи розмовних клубів для опанування державної мови. 

Інформальна освіта, як це визначено освітнім законом, – впевнений крок назустріч новим можливостям для наших громадян, тих, хто, готуючись до іспитів на рівень володіння державною мовою, планує виконувати службові обов’язки на державних посадах”, – наголосив Тарас Кремінь.

Уповноважений також наголосив на важливості подальшого вдосконалення механізмів складання іспитів. 

“Якщо до повномасштабної війни в Україні діяло понад 100 іспитових майданчиків, то зараз тільки 30. Сподіваюсь, що в подальшому ця цифра зростатиме, а технічні можливості Нацкомісії та уповноважених установ поліпшуватимуться”, – зазначив Тарас Кремінь.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux