• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Провідні мовні інституції Європи підтримали Україну
опубліковано 03 березня 2022 року о 16:30

Провідні мовні інституції Європи, до яких звернувся Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, підтримали Україну.


Генеральний директор Мовної інспекції Естонії, відомий дитячий письменник і державний діяч Ілмар Томуск запевнив, що “Естонія в ці складні часи разом з народом України. Церкви моляться, народ підтримують, як можуть. Слава Україні””.


Естонська академія наук та її президент професор Тармо Соомере закликали всі Академії наук світу підтримати народ України.
“Війна в Україні – це кошмар у серці Європи та жорстокий тривожний дзвінок для всіх націй. Академії наук зобов’язані надавати найкращі поради своїм країнам та урядам у таких ситуаціях для деескалації війни”, - вказано в заяві.


“Естонська академія наук як голова європейських членів Міжнародної наукової ради (ISC) і голова Європейського форуму наукових радників закликає всі академії та головних наукових радників по всій Європі враховувати у своїх порадах до своїх націй та урядів про необхідність об'єднання зусиль, щоб допомогти українцям у боротьбі за власне майбутнє, тож використати всі можливі дії для послаблення позицій агресора та подальшої деескалації”.


Агентство латвійської мови висловлює свою повну підтримку Україні, нашому народу та біженцям. Про це заявив директор Мовного агентства Латвії професор Яніс Валдманіс, який всіляко сприяє розбудові мовної політики в країнах - членах ЄС.


Він повідомив, що з з метою надання найважливішої інформації про можливості надання та отримання підтримки цивільному населенню України запущено єдину інформаційну лінію "Допомога українцям у Латвії", створену Фондом інтеграції суспільства. Зокрема, йдеться про допомогу при перетині кордону, виготовленні посвідки на проживання, житлі, роботі, харчуванні, ліках, шкіл для дітей.


У своєму відкритому зверненні президент Латвійської академії наук, академік, член Європейської академії наук та мистецтв Іварс Калвіньш зауважив, що наші латвійські друзі вживають всіх подальших необхідних заходів на підтримку народу України.


“Ми, Латвійська академія наук, як усі, хто поважає право народів на самовизначення, свободу і життя, категорично засуджуємо безпрецедентну військову агресію Російської Федерації проти України. Україна не вчиняла жодних ворожих дій проти території Російської Федерації, її військових об’єктів чи цивільної інфраструктури, проти її народу, що могло б стати формальним приводом для військової агресії”.


Латвійська академія наук висловлює повну підтримку Україні як країні та її волелюбному народу в боротьбі з агресором.


“Ми закликаємо всі уряди світу вжити негайних та ефективних заходів для припинення російської агресії та відновлення суверенних прав України на її територію, як це було до анексії Криму та початку бойових дій, підтримуваних Росією сепаратистів на Донбасі, - сказано в заяві.


“Вимагаємо від Російської академії наук та Академії наук Білорусі дати об’єктивну оцінку вторгненню армії Російської Федерації в Україну та зробити все можливе для запобігання кровопролиття на території суверенної держави - незалежної держави Україна”.


“Ми з вами, народе України!”, - вказано в повідомленні Латвійської академії наук.




Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux