• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
За результатами проведеного у місті Берегове моніторингу Уповноваженим розпочато заходи державного контролю
опубліковано 15 листопада 2021 року о 17:12

4 листопада 2021 року під час робочого візиту представника Уповноваженого із захисту державної мови Андрія Вітренка та інших працівників Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови до міста Берегове Закарпатської області було проведено вибірковий аналіз дотримання вимог законодавства про державну мову щодо розміщення інформації для загального ознайомлення (вивісок, табличок, покажчиків, вказівників, написів тощо) та зовнішньої реклами місцевими органами державної влади та органами місцевого самоврядування, закладами, установами та організаціями, в тому числі закладами харчування та обслуговування, що розташовані в центральній частині міста (вул. Мукачівська, пл. Ференца Ракоці, вул. Кошута, пл. Героїв).

Результати аналізу загалом засвідчили дотримання зазначених вимог  законодавства про державну мову. Водночас було зафіксовано ознаки порушення вимог Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” щодо розміщення зовнішньої реклами  у діяльності одного з суб’єктів господарювання, який надає телекомунікаційні послуги у місті Берегове. Щодо даного факту Уповноваженим із захисту державної мови розпочато заходи державного контролю.

Нагадаємо, 3-4 листопада, представник Уповноваженого Андрій Вітренко та представники Секретаріату Уповноваженого перебували з робочим візитом на Закарпатті, де 3 листопада в Ужгороді відбулася зустріч із головою Державної служби України з етнополітики та свободи совісті на чолі з Оленою Богдан, а також представниками Закарпатської обласної державної адміністрації щодо обговорення та роз’яснення положень Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" для представників угорської, словацької, румунської, ромської, чеської та інших спільнот, що проживають на Закарпатті. 

4 листопада у м. Берегове представники Секретаріату провели зустрічі із заступником голови Берегівської районної адміністрації, головою Берегівської міської громади та очільниками об’єднаних територіальних громад Закарпатської області, в яких значну частину громад становлять етнічні угорці, зокрема: Сюртівської, Великоберецької, Пийтерфолвівської та Вишківської. 

Представники Секретаріату наголосили, що питання утвердження української мови як мови міжетнічного спілкування в Україні та забезпечення функціонування державної мови як інструмента об’єднання українського суспільства, засобу зміцнення державної єдності та територіальної цілісності України, її незалежної державності і національної безпеки, є питаннями загальнодержавного значення. У зв’язку з цим, зауважили про необхідність неухильного виконання положень Закону. 

Загалом учасники зустрічей та консультацій висловили готовність до поглиблення діалогу з Секретаріатом Уповноваженого із захисту державної мови та Державною службовою України з етнополітики та свободи совісті щодо питань мов національних меншин.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux