• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Уповноважений про дотримання мовного Закону в сфері реклами та інформації для загального ознайомлення
опубліковано 27 червня 2023 року о 12:16

На адресу Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови продовжують надходити численні звернення громадян щодо розміщення недержавною мовою зовнішньої реклами та інформації для загального ознайомлення (вивісок, табличок, написів тощо). Станом на 25 червня частка таких скарг в загальній кількості звернень громадян за 2023 рік складає близько 14% (261 звернення з 1916). Найбільша кількість надходить з Харкова (52%), Києва (25%) та Одеси (7%). Кількість скарг обумовлена двома факторами: наявністю порушень та активністю громадян, які після 24 лютого 2022 року приділяють більше уваги дотриманню своїх мовних прав.

Нагадаємо, що відповідно до 32 статті Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” мовою реклами, включаючи рекламу на телебаченні і радіо, є державна мова. Ці вимоги поширюються на всі визначені види реклами незалежно від способу її розміщення та змісту (внутрішню, зовнішню, рекламу на транспорті, політичну, соціальну рекламу тощо).

Вимогами статті 28 мовного Закону передбачено, що інформація для загального ознайомлення (оголошення, покажчики, вказівники, вивіски, повідомлення, написи та інша публічно розміщена текстова, візуальна і звукова інформація, що використовується або може використовуватися для інформування необмеженого кола осіб про товари, роботи, послуги, певних суб’єктів господарювання, посадових, службових осіб підприємств або органів державної влади, органів місцевого самоврядування) подається державною мовою, якщо інше не встановлено цим Законом.

Разом з тим, згідно з Законом України “Про благоустрій населених пунктів” система благоустрою населених пунктів включає встановлення відповідальності за порушення законодавства у сфері благоустрою населених пунктів. І, відповідно до Закону, до повноважень міських рад належить затвердження правил благоустрою територій населених пунктів.

Пунктом 49 Типових правил розміщення зовнішньої реклами, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2003 № 2067 визначено, що демонтаж вивісок чи табличок, розміщених з порушенням вимог цих Правил, здійснюється у разі, зокрема, порушення благоустрою території.

З метою створення умов для належного захисту прав громадян на отримання інформації державною Уповноважений неодноразово звертався до міських голів низки населених пунктів, в яких були зафіксовані порушення мовного законодавства при розміщенні зовнішньої реклами та вивісок з вимогою їх усунення. 

“Міська влада має нарешті внести до правил благоустрою своїх населених пунктів норму про те, що інформація на таких вивісках, табличках та інших носіях в обов’язковому порядку має подаватися державною мовою із можливістю за потреби дублювання іншими мовами”, – наголошує Тарас Кремінь.

За словами Уповноваженого, значною мірою ситуація щодо кількості порушень залежить від активної позиції в органів місцевого самоврядування. “Факти недотримання мовного Закону у зовнішній рекламі та різноманітних вивісках фіксуються чи не щодня, великі сподівання – на місцеву владу. Тільки за їх взаємодії з суб’єктами господарювання, що здійснюють діяльність у сферах реклами, надання послуг чи торгівлі ми вирішимо цю ситуацію. Вкотре закликаю міських голів усунути порушення Закону. Ініціюйте демонтаж оголошень і вивісок. Подбайте про мовні права громадян України!”, - зазначив Тарас Кремінь. 

Уповноважений відмітив позитивні зрушення в питанні налагодження ефективної взаємодії з місцевою владою Харкова, Одеси та Миколаєва. Так, за зверненням Уповноваженого в Харкові триває робота з усунення порушень щодо використання недержавної мови у сфері інформації для загального ознайомлення, вжито заходів щодо усунення мовних порушень на маршрутах комунального наземного пасажирського транспорту. Крім того, у “Харківському метрополітені” замінять російськомовні написи на колійних стінах станцій "Академіка Павлова", "Київська" та "Пушкінська" (щодо останньої розглядаються варіанти можливої заміни назви з урахуванням ймовірного перейменування вулиці та станції).

За словами Уповноваженого, досить активно робота по усуненню порушень у зовнішній рекламі й вивісках проводиться і у Миколаєві, де місцеві районні адміністрації зафіксували не менше тисячі таких порушень. "Впевнений, що моє рідне місто буде першим в Україні за темпами приведення у відповідність до норм Закону як вивісок, так і сфер суспільного життя", – зауважив Тарас Кремінь.

Представниця Уповноваженого по півдню України Ярослава Вітко-Присяжнюк зазначає, що задля усунення порушень у сфері мовного законодавства важлива співпраця з місцевою владою Одеси, Миколаєва та Херсона.

“Проблема порушення мовного законодавства в частині реклами та інформації для загального ознайомлення є, на жаль, доволі поширеною і потребує комплексного підходу до її вирішення. Втім у нас налагоджена тісна співпраця з місцевою владою. Нещодавно я відвідала Миколаїв та Ізмаїл, комунікую з херсонцями. В моїй рідній Одесі я, безперечно, 24/7. 

Алгоритм контролю за виконанням ст. 28 Закону працює наступним чином: профільні управління місцевих рад інформують суб'єктів підприємницької діяльності про порушення й рекомендують в певний термін їх усунути. Скажімо, в Баштанці давали два тижні, в Миколаєві - місяць. Якщо вимога ігнорується, інформація передається нам і ми вживаємо відповідних заходів в межах чинного законодавства. Ми відкриті до співпраці з усіма громадами держави!”, - наголосила Ярослава Вітко-Присяжнюк.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux