• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Уповноважений з робочим візитом відвідав Закарпаття
опубліковано 20 серпня 2021 року о 11:57

Вчора, 19 серпня, в Закарпатській обласній раді відбулася зустріч Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Креміня з головою Закарпатської ОДА Анатолієм Полосковим, заступником голови Закарпатської ОДА Петром Добромільським, заступником керуючого справами Закарпатської обласної ради Володимиром Гнатківським та радником голови облради Роландом Цебером.

Сторони обговорили новий етап імплементації Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", який розпочався з 16 липня 2021 року.

Уповноважений наголосив на важливості затверджена обласної цільової програми розвитку української мови.

“У кожній області, і на Закарпатті також, має бути затверджена цільова програма розвитку української мови. В цій програмі мають бути передбачені й безкоштовні курси з вивчення української мови для різних категорій населення. Наприклад, для потенційних держслужбовців, медиків, правників”, - наголосив Тарас Кремінь.

Як відомо, з 16 липня 2021 року, відповідно до мовного закону, розпочалося іспитування на рівень володіння державною мовою для майбутніх держслужбовців, а також осіб, які претендують на українське громадянство. Саме тому Уповноважений із представниками Закарпатської області обговорив питання організації роботи Центру іспитування та залучення закладів вищої освіти до цього процесу.

Тарас Кремінь висловив своє бачення стосовно можливості здійснення таких кроків на базі Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Ф. Потушняка та Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти.

"Для цього заклади потрібно забезпечити необхідними методологічними та технічними засобами з тим, щоб жителі області мали можливість удосконалювати знання з української мови та отримати відповідний сертифікат без виїзду у сусідні області", — зазначив Тарас Кремінь.

В рамках робочого візиту Тарас Кремінь також зустрівся з керуючим справами виконкому Ужгородської міської ради Ігорем Фартушком та начальницею управління освіти міськради Наталією Мухомедьяновою, обговоривши питання освітньої реформи, створення необхідних інструментів для захисту та популяризації української мови. 

"За результатами першого півріччя на адресу Секретаріату Уповноваженого надійшло 2126 звернень щодо порушення мовного закону, і, що найцікавіше, найменше таких звернень ми отримали по півдню та заходу країни. По Закарпаттю надійшло декілька десятків звернень, вони стосувались як Ужгорода, так і окремих районів області — в своїй переважній більшості це скарги щодо сфери обслуговування, а також недотримання мовного законодавства депутатами місцевих рад", — зазначив Тарас Кремінь.

Разом із тим Уповноважений наголосив на необхідності приділяти особливу увагу дотриманню вимог законодавства про державну мову під час освітнього процесу в закладах середньої освіти Закарпатської області, а також працівниками органів місцевого самоврядування, установ та підприємств комунальної форми власності.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux