• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Уповноважений про скасування неконституційних рішень окремих обласних та місцевих рад про функціонування регіональних мов
опубліковано 13 січня 2021 року о 13:57

У відповідь на звернення Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя до Генерального прокурора України Ірини Венедиктової щодо забезпечення скасування дотепер чинних протиправних рішень окремих обласних та місцевих рад про функціонування регіональних мов, Запорізькою та Дніпропетровською обласними прокуратурами до окружних адміністративних судів пред'явлено адміністративні позови про визнання протиправними та нечинними відповідних рішень Запорізької та Дніпропетровської обласних рад. Відповідні листи надійшли на адресу Секретаріату Уповноваженого. 

Прокуратурою Миколаївської області встановлено, що рішення Миколаївської міської ради №19/4 від 21.08.2012 «Про надання російській мові статусу регіональної мови м. Миколаєва», незважаючи на його неконституційність, досі є чинним. Обласною прокуратурою до Миколаївської міської ради скеровано запит щодо надання інформації про заходи, вжиті до скасування чи визнання нечинним зазначеного рішення ради. У разі невжиття останньою належних заходів, прокуратурою буде порушено питання щодо звернення з позовом до суду про визнання нечинним та протиправним відповідного рішення Миколаївської міськради.

Також у відповідь на звернення Тараса Кременя та місцевих прокуратур Чернівецької, Закарпатської та Луганської областей рішення про функціонування на відповідних територіях регіональних мов скасовані або планується розглянути питання про їх скасування на найближчих сесіях місцевих рад. 

Глибоцькою, Герцаївською та Новоселицькою райдержадміністраціями Чернівецької області, за повідомленням обласної прокуратури, ініційовано скасування місцевими радами незаконних рішень про функціонування регіональних мов. Питання щодо скасування рішень про регіональні мови Острицької та Великобудської сільських рад Герцаївського району, Тарасівецької сільської ради Новоселицького району та Волоківської сільської ради Глибоцького району так само буде розглянуте на найближчих сесіях новосформованих рад.

Старобільською місцевою прокуратурою Луганської області до Старобільської міської ради направлено повідомлення про необхідність приведення у відповідність до чинного законодавства рішення міської ради № 26/7 від 25.09.2012 «Про заходи щодо реалізації Закону України «Про засади державної мовної політики». За результатами розгляду листа місцевої прокуратури, Старобільською міською радою прийнято рішення № 2/10 від 11.12.2020 про скасування зазначеного рішення.

Рішенням Солотвинської селищної ради Закарпатської області від 22.12.2020 скасовано рішення Нижньоапшанської сільської ради від 14.08.2012 «Про визнання румунської мови регіональною мовою».

«Питання скасування неконституційних рішень місцевих рад триматиму на постійному контролі», - наголосив Тарас Кремінь.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux