• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Уповноважений про дотримання мовного Закону в сфері транспорту
опубліковано 24 листопада 2022 року о 14:07

Працівники української сфери транспорту виконують свої обов’язки героїчно, особливо з початком повномасштабного вторгнення російських злочинців до України 24 лютого 2022 року. 

Евакуаційні залізничні та автобусні рейси з прифронтових міст, додаткові маршрути та умови для розміщення людей на вокзалах, героїзм і жертовність водіїв, машиністів, провідників, диспетчерів та управлінців транспортними артеріями України - історична сторінка боротьби за життя і долю мільйонів громадян. Триває робота і у визволених містах держави, на території яких відновлюються сполучення, отже, стабілізується життя. “Потяги до Перемоги”, “алея залізних героїв” - це про Вас, друзі, хто забезпечує “залізну дипломатію”, перевозить вантажі, зміцнює економіку.

До Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови продовжують надходити звернення громадян щодо порушення Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” в сфері транспорту. А саме щодо порушення 36 статті мовного Закону, яка регламентує використання державної мови у сфері транспорту, а також 30 статті, відповідно до якої всі надавачі послуг, в тому числі це й транспорт (залізниця, автовокзали, аеропорти, таксі, водний транспорт), мають обслуговувати пасажирів державною мовою. 

Нагадаємо, що відповідно до 36 статті Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” послуги у сфері транспорту в Україні надаються державною мовою.

  • У всіх видах пасажирського транспорту, на залізничних вокзалах, автовокзалах, в аеропортах, морських та річкових портах мовою інформації, оголошень, повідомлень, написів, довідкових служб є державна мова. У разі потреби ця інформація може дублюватися англійською мовою, а в міжнародному пасажирському сполученні також офіційною мовою (мовами) країни, сполучення з якою здійснює відповідний транспортний засіб.

  • Мовою обслуговування пасажирів у транспорті є державна мова. На прохання пасажира його індивідуальне обслуговування може здійснюватися іншою мовою, прийнятною для сторін.

  • Мовою диспетчерських служб та зв’язку на всіх видах транспорту є державна мова, крім випадків використання іншої мови відповідно до умов міжнародного договору, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України.

  • Назви аеропортів, портів, станцій, зупинок, власні назви транспортних засобів подаються державною мовою за правилами українського правопису. Поряд з державною мовою зазначені назви можуть передаватися за допомогою літер латинської абетки відповідно до звучання державною мовою. У назвах аеропортів можуть застосовуватися спеціальні ідентифікатори (коди), що складаються з літер латинської абетки і присвоюються аеропортам міжнародними організаціями.

Впродовж 2022 року за результатами розгляду звернень громадян з метою усунення та недопущення в подальшому порушення законодавства про державну мову Уповноваженим із захисту державної мови проводилася робота в рамках 5 заходів державного контролю за застосуванням державної мови у сфері транспорту. З них 3 стосуються діяльності служб таксі, 1 - туристичного оператора, 1 - автоперевізника. Всі заходи державного контролю наразі тривають. 

“Написи недержавною мовою в автобусах, які досі присутні на деяких рейсах, мають бути замінені. Водії мають спілкуватися державною мовою. В умовах повномасштабної війни мовний Закон є ключовим, відповідно і рівень його виконання має бути максимально високим. Адже, як зазначено в рішенні Конституційного Суду України від 14 липня 2021 року, будь-яка загроза державній мові рівносильна загрозі національній безпеці”, - наголосив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. 

Нагадуємо, якщо ваше право на отримання інформації чи послуг державною мовою порушене, ви маєте можливість подати звернення чи скаргу до Уповноваженого. 

Поштова адреса: 01001, м. Київ, провулок Музейний 12.

Електронна форма доступна на сайті.

Телефон: +38 (044) 293-11-79




Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux