• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
У 2021 році Секретаріатом Уповноваженого зареєстровано і опрацьовано 3574 звернення громадян
опубліковано 25 січня 2022 року о 13:34

У 2021 році Секретаріатом Уповноваженого зареєстровано і опрацьовано 3574 звернення громадян щодо порушення законодавства про державну мову.

Найбільше звернень надійшло з міста Києва (557), Харківської (339), Одеської (157), Дніпропетровської (135), Запорізької (94), Донецької (87), Київської (82) та Луганської (80) областей.

Найменше порушень виявлено громадянами у Чернівецькій області – 7, Рівненській – 6, Івано-Франківській – 5 та Тернопільській – 5.

Переважна більшість звернень надійшла у першому кварталі 2021 року – 1129, та третьому – 1096, тоді як у другому та у четвертому – 670 та 679 відповідно.

“Така динаміка пояснюється, перш за все, тим, що у вказаних періодах набули чинності окремі статті Закону України “Про заезпечення функціонування української мови як державної”. Найбільш актуальними і масовими (1044) виявилися повідомлення щодо відсутності української версії сайтів інтернет-магазинів та вебсайтів про надання послуг державною мовою”, – зазначив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

858 звернень стосувалися порушень безпосередньо у сфері обслуговування. Найбільша кількість листів про порушення прав на отримання послуг державною мовою надійшла з Києва – 245, Харківської – 88, Дніпропетровської – 44, Одеської – 37, Запорізької – 41 областей.

Досить актуальною залишається тема дотримання мовного законодавства під час розміщення зовнішньої реклами та вивісок. Всього за звітний період надійшло 393 звернення.

Впродовж чотирьох кварталів майже в рівній кількості надходили звернення щодо порушення мовного законодавства в органах державної влади та органах місцевого самоврядування. Так, у першому кварталі громадяни повідомили про 71 порушення, у другому – 70, у третьому – 60 та у четвертому про 61. Усього протягом звітного періоду громадяни зафіксували 262 порушення. Найбільше випадків недотримання мовного законодавства посадовими особами зафіксовано у Харківській області – 43, Одеській – 35, Дніпропетровській – 25, Донецькій – 22, Херсонській – 17 та в Києві – 16.

З 16 липня 2021 року набрала чинності ст. 24 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", якою, зокрема, були встановлені вимоги про обов’язкове демонстрування фільмів державною мовою на телебаченні. У зв’язку з цим у третьому кварталі різко збільшилася кількість звернень щодо порушень мовного законодавства у сфері телебачення і радіомовлення  – 125, тоді як у першому надійшло 21 звернення, у другому – 19, а у четвертому лише 5.

Всього за чотири квартали надійшло 171 звернення, в яких порушувалися питання щодо трансляції фільмів недержавною мовою на центральних телеканалах, а також щодо відсутності перекладу державною мовою виступів та інтерв’ю спікерів.

У сфері надання освітніх послуг у 2021 році громадяни надіслали 157 звернень щодо порушень мовного законодавства окремими педагогічними працівниками закладів дошкільної, загальної середньої, вищої освіти м. Києва – 31, Одеської (17) та Харківської областей (14). 

Щодо всіх звернень, які надійшли на розгляд Уповноваженого в межах компетенції здійснено належні заходи реагування та надіслано відповіді заявникам.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux