• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Уповноважений взяв участь у щорічній серпневій конференції освітян Черкас AUGUST#MEET 2.0
опубліковано 28 серпня 2024 року о 16:30

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь під час робочої поїздки на Черкащину взяв участь у щорічній серпневій конференції освітян міста Черкаси AUGUST#MEET 2.0. Освітянський форум об'єднав керівників міських освітніх закладів. 

На заході обговорювалися підсумки минулого навчального року, актуальні виклики та пріоритети на майбутнє в галузі освіти. Особлива увага була приділена питанням застосування державної мови в освітньому процесі.

У своєму виступі Тарас Кремінь наголосив на ключових аспектах мовного законодавства в освітній сфері. Він нагадав, що відповідно до статті 21 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", мовою освітнього процесу в закладах освіти є державна мова. Уповноважений підкреслив, що держава гарантує кожному громадянину України право на здобуття формальної освіти на всіх рівнях державною мовою.

Уповноважений звернув увагу на вимоги законодавства щодо обов'язкового володіння та застосування державної мови керівниками закладів загальної середньої освіти. Він нагадав, що з 16 липня 2021 року кандидати на посаду керівника закладу освіти зобов'язані підтвердити рівень володіння державною мовою державним сертифікатом до призначення на посаду.

Уповноважений також представив статистику щодо повідомлень про порушення мовного законодавства у сфері освіти. Станом на кінець серпня 2024 року, найбільша кількість повідомлень стосувалася вищих навчальних закладів (23,5%) та закладів загальної середньої освіти (10,2%). Водночас він зауважив, що з Черкаської області не надходило повідомлень щодо порушень вимог Закону в сфері освіти в 2024 році.

Тарас Кремінь також поінформував, що у 2024 році за результатами здійснення заходів державного контролю за застосуванням державної мови у закладах загальної середньої освіти було встановлено 13 випадків порушення вимог статті 21 Закону, що становить 62% від загальної кількості перевірок у сфері освіти.

Він також відзначив, що в Черкаській області діють сім місцевих програм, спрямованих на розвиток і функціонування української мови в різних сферах суспільного життя та наголосив на важливості дотримання мовного законодавства в освітній сфері та закликав освітян Черкащини до активної участі у просвітницьких ініціативах з вивчення та популяризації української мови.

"Освіта - це фундамент майбутнього нашої держави. Кожен освітянин повинен пам’ятати, що він не просто викладач свого предмету, але й амбасадор української мови. Ваша роль у формуванні мовної свідомості сучасної молоді неоціненна. Коли ви говорите українською, ви не просто передаєте знання - ви творите майбутнє України", - наголосив Тарас Кремінь.

Уповноважений також взяв участь в обласній серпневій конференції освітян, обговорив питання дотримання мовного законодавства в Черкасах та області з міським головою Анатолієм Бондаренком та очільником Черкаської ОВА Ігорем Табурцем та зустрівся зі слухачами мовних курсів.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux