• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Тарас Кремінь відвідав Харківщину
опубліковано 06 квітня 2023 року о 17:39

Сьогодні, 6 квітня, Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь відвідав Харківщину.

Під час візиту Тарас Кремінь зокрема зустрівся зі здобувачами освіти Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна. Зустріч відбулася за участі ректорки університету Тетяни Кагановської.

“Бренд «каразінці», бренд Харківського університету завжди звучав і звучатиме гордо, тому що це високий знак якості, це знання, авторитет і надзвичайна підтримка особливо сьогодні, коли наша держава поранена, але не знекровлена, втомлена, але не зневірена, продовжує боротися до повної перемоги України”, - сказав Тарас Кремінь, звертаючись до студентів. 

Уповноважений наголосив на важливості участі молоді у формуванні мовної політики держави та відстоювання своїх прав на отримання освітніх послуг державною мовою. 

“Вдячність вам за те, що підбадьорюєте своїх професорів у питаннях дотримання мовного законодавства. І саме ви створюєте абсолютно зрозумілі сенси, які дозволяють поліпшувати українськомовне середовище в місті Харкові”, - зазначив він. 

“Дякую адміністрації університету, громаді Харкова, за те, що тримаєте лінію оборони та бережете Харків, тримаєте високий рівень якості, гідності й волі за українську державу, єдність, націю та демонструєте високий приклад героїзму і звитяги, - сказав Тарас Кремінь. - Ми продовжуємо робити все необхідне, для того, щоб у кожного громадянина України була можливість і доступ до інформації та послуг державною мовою, щоб ви отримували не тільки знання українською мовою, але й і ваша освіта була конкурентною, ви відчували себе захищеними, перспективними в непростому буремному житті”.

Тарас Кремінь також відзначив, що Харківський національний університет імені В. Каразіна став першим в Україні, де було прийнято рішення про призначення власного уповноваженого з питань державної мови (на громадських засадах).

Учасники зустрічі домовились про розширення мережі мовних курсів і розмовних клубів, в тому числі, для іноземців, створення асоціації студентських мовних омбудсменів, активізацію співпраці з університетами світу щодо створення мережі центрів українознавчих студій.

Окрім цього, у ході візиту Уповноважений завітав до с. Сковородинівка Золочівської громади області, де розташований Національний літературно-меморіальний музей Г.С.Сковороди, споруди якого зазнали руйнування внаслідок ракетних атак росії.  

Нагадаємо, у 2021 році в Харківській області була затверджена Комплексна програма розвитку та функціонування української мови як державної на 2022-2025 роки.

Станом 3 квітня 2023 року з Харківської області надійшло 72 звернення щодо порушень у сфері обслуговування, зовнішньої реклами, застосування недержавної мови інтернет-представництвами суб'єктів господарювання. Також  низка повідомлень стосувалися недотримання вимог Закону з боку представників органів місцевого самоврядування та закладів освіти.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux