• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Тарас Кремінь: Українська освіта - один із тих локомотивів, який сприяє розвитку та опануванню державної мови
опубліковано 09 лютого 2021 року о 15:42

Українська освіта - це один із тих локомотивів, який сприяє  розвитку та опануванню державної мови. Про це під час Партнерського форуму «Освіта України 2021: стратегічні цілі та пріоритетні напрями» сказав Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Він нагадав, що статтею 21 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» визначено, що мовою освітнього процесу в закладах освіти є державна мова. 

«Закон набув чинності 16 липня 2019 року, але відколи пів року тому почав працювати Секретаріат Уповноваженого, ми продовжуємо фіксувати доволі резонансні факти порушення мовного законодавства: цькування дітей та переслідування вчителів за застосування української мови на заняттях, публічні виступи викладачів, професорів різних національних університетів, які ігнорують та принижують державну мову», - зазначив Тарас Кремінь.

«У той же час, ми є свідками величезної системної багаторічної пропагандиської отрути, яка сьогодні стосується і діяльності всіх, хто забезпечує неухильне виконання закону про мову. Я підтримую заборону телеканалів, які що тільки не говорили, в тому числі, про мовну статтю Закону України «Про освіту», закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної», в який спосіб тільки не інтерпретували «Нову українську школу», ті реформи, що торкнулися кожного», - підкреслив він.

Тарас Кремінь наголосив, що його головні завдання як Уповноваженого, так і Секретаріату Уповноваженого, – це захист державної мови, права кожного громадянина України отримувати інформацію та послуги державною мовою. «У сфері обслуговування, освіти, охорони здоров’я, в органах державної влади та місцевого самоврядування, у транспорті - у кожній зі сфер, насамперед, має бути захищене право громадянина отримати інформацію чи послуги державною мовою», - сказав він.

«Забезпечення сталості освітніх реформ - це, зокрема, приведення у відповідність до мовного законодавства усіх закладів освіти на території України. Надзвичайно важливо, що сьогодні в цій залі присутні керівники не тільки департаментів освіти і науки облдержадміністрацій, а й обласних інститутів післядипломної педосвіти, Інституту модернізації змісту освіти, в тому числі, університети менеджменту освіти, які всіляко сприяли імплементації освітнього та мовного законодавства. Переконаний, освіта - це основа основ української нації. Це наше майбутнє», - підсумував Тарас Кремінь.

На Форумі, організованому Міністерством освіти і науки України, також виступили Президент України Володимир Зеленський, Перша леді України Олена Зеленська, Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, Голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак, президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремень та інші.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux