• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Тарас Кремінь: Тернопіль задав тон захисту державної мови
опубліковано 01 листопада 2021 року о 15:35

28 – 29 Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь здійснив робочу поїздку на Тернопільщину. 

Зокрема,  29 жовтня Тарас Кремінь взяв участь у засіданні сесії Тернопільської міської ради, на якій депутати  одноголосно затвердили Програму розвитку та функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя Тернопільської міської територіальної громади на 2022-2026 роки. 

«Мені як Уповноваженому із захисту державної мови надзвичайно приємно, що Тернопіль — перший обласний центр України, який сьогодні затвердив міську програму розвитку та функціонування української мови як державної. Це прецедентно. Це надзвичайно важливо, зважаючи на фронт мовний, на фронт бойовий та інформаційний у стані гібридної війни», — зазначив у своєму виступі на сесії міської ради Тарас Кремінь.

За словами Уповноваженого, сьогодні Тернопільщина і власне місто Тернопіль «демонструють всій Україні хто насправді є справжнім поборником державної мови, хто виступає за цінності, хто стимулює розвиток національних інтересів і задає тон справжньому захисту державної мови».

Окрім того, Уповноважений зустрівся із низкою  керівників області. Із  заступником голови ОДА Віктором Устенком обговорили питання розробки та прийняття обласної програми підтримки української мови.

Із заступником голови Тернопільської обласної ради Ігорем Сопелєм та головою постійної комісії Тернопільської обласної ради з питань освіти, науки, молодіжної політики, фізичної культури і спорту Володимиром Мисиком  Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь акцентували увагу на  питанні імплементації Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», зокрема, ухвалення Тернопільською обласною радою Програми сприяння функціонуванню української мови на Тернопільщині.

Тарас Кремінь закликав місцевих депутатів долучитися до розробки інших програм обласного та національного рівня, звернутися до парламентарів з тим, щоб вони вимагали від Кабінету Міністрів негайного затвердження державної програми розвитку й функціонування української мови як державної, як це визначено мовним Законом. Крім того, Уповноважений наголосив на важливості створення мережі безкоштовних курсів з вивчення української мови, а також на посиленні міжнародної співпраці, як це визначено міською програмою.

З начальником УДМС у Тернопільській області Ярославом Давибідою   Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь обговорив  питання застосування державної мови при наданні адміністративних послуг у підрозділах міграційної служби області. Сторони наголосили на необхідності неухильного дотримання вимог Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

«Коли ми говоримо про посади і осіб, які зобов'язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов'язків, то ні в кого не виникає запитань, що державною мовою мають спілкуватися всі.

Усі претенденти, а таких у нас десятки тисяч по Україні, в тому числі й претенденти на громадянство України, мали доступ до складання іспиту на рівень володіння державною мовою», – зазначив Уповноважений.

Також Тарас Кремінь відвідав Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка, де  зустрівся з академічною спільнотою вишу.

Як наголосив Уповноважений, сьогодні вся Україна чекає на ухвалення Державної програми сприяння опануванню державної мови. Він підкреслив, що особливу увагу в області необхідно приділяти питанням дотримання вимог законодавства про державну мову під час здійснення освітнього процесу в закладах середньої освіти, оскільки саме там значною мірою формуються базові компетентності, ціннісні орієнтири та громадянська свідомість молодого покоління. Окрім того, за його словами, особливу роль в наш час відіграють педагогічні працівники, які здобувають фах учителя української мови та літератури не лише на Тернопільщині, а й загалом в Україні.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів України 19 травня поточного року схвалив Концепцію Державної цільової національно-культурної програми забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на період до 2030 року.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux