• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Тарас Кремінь представив річний публічний звіт
опубліковано 29 квітня 2021 року о 13:27

Відповідно до частини 5 статті 49 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь представив річний публічний звіт про свою діяльність і про стан дотримання Закону.

“Цей перший в історії звіт Уповноваженого із захисту державної мови готувався до друку якраз на другу річницю ухвалення Верховною Радою України Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Мені, народному депутатові України VIII скликання, пригадуються ті часи, коли ми, співавтори цього доленосного документа, реєстрували його, жваво обговорювали, переконуючи колег на численних засіданнях Комітетів Верховної Ради України та в сесійній залі Парламенту віддати свій голос саме за нього. А вже 25 квітня 2019 року, голосуючи за цей Закон, ми знали, що змінюємо хід новітньої історії, кардинально впливаючи на подальші суспільно-політичні процеси в Україні. Сподівання мільйонів українців по всьому світу справдилися, адже протягом цих двох років української мови, яка майже весь час нашої Незалежності потребувала справжнього захисту, стало набагато більше”, - сказав Тарас Кремінь.

“Всесвітня пандемія COVID-19, тривалість і наслідки якої в Україні важко спрогнозувати, змінила звичні обставини життя, суттєво уповільнила функціонування державних інституцій, переорієнтувала наявні бюджетні ресурси і, як наслідок, створила серйозні ризики для своєчасного виконання визначених Законом завдань. Найбільш вагомим фактором, який продовжує впливати на ситуацію щодо реалізації положень Закону про державну мову, є гібридна війна Росії проти України, однією з головних цілей якої стала українська мова”, - зазначив Тарас Кремінь.

“Однак, можна констатувати: для української мови ці два роки були надзвичайно позитивними. Українське суспільство продемонструвало неочікувану для багатьох скептиків підтримку нового Закону, розуміння його актуальності та готовність до виконання найбільш резонансних норм”, - наголосив він.

Важливим і необхідним елементом звіту є ретроспективний аналіз нормативно-правового регулювання функціонування державної мови в Україні, його відповідності сучасним вимогам та узгодженості з міжнародною практикою. У звіті також представлений аналіз реалізації заходів з імплементації Закону, яким, на жаль, виявлені суттєві недоліки.

У розділі “Діяльність Уповноваженого із захисту державної мови” наведено основну інформацію, яка відображає реальні справи та результати, яких вдалося досягти за відносно короткий проміжок часу і які мають значення для суспільства та подальшої роботи із захисту державної мови. 

Найбільша частина звіту “Застосування української мови як державної у сферах суспільного життя” структурована відповідно до статей Закону. У кожній зі сфер наводяться найважливіші норми Закону та коментарі щодо їх практичного застосування, окреслюються виявлені проблеми. Важливим елементом звіту є “Огляд щодо обмеження функціонування української мови на окупованих територіях”, який був презентований у лютому поточного року як спеціальну доповідь до Міжнародного дня рідної мови.

Окремо представлені висновки та рекомендації щодо можливих шляхів розв’язання актуальних проблемних питань, які заслуговують на уважне вивчення та врахування в діяльності Кабінету Міністрів України, інших органів державної влади та місцевого самоврядування.






Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux