• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Тарас Кремінь: Місцева влада сприяє утвердженню державної мови
опубліковано 11 травня 2022 року о 13:22

Місцева влада повинна привести у відповідність до 28 та 32 статей Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” свої правила благоустрою населених пунктів, якими визначено, що інформація на вивісках, табличках та інших носіях реклами в обов’язковому порядку має подаватися державною мовою із можливістю за потреби дублювання іншими мовами. Про це зазначив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Ще на початку лютого цього року Уповноважений звернувся до міських голів ряду тих населених пунктів, в яких були зафіксовані порушення мовного законодавства при розміщенні зовнішньої реклами та вивісок. Це викликано тим, що протягом 2021 року до Секретаріату Уповноваженого надійшло 393 звернення щодо ознак недотримання мовного законодавства при розміщенні зовнішньої реклами та вивісок (а це 11% від загальної кількості звернень). Найбільше зафіксовано порушень у Харківській (95), Луганській (41) областях, а також у Києві (43).

“До питання утвердження української мови як державної треба підходити відповідально. Демонтувати зовнішню рекламу, якщо вона розміщена лише недержавною мовою, привести у відповідність до правопису назви населених пунктів, організувати мовні курси для внутрішньо переміщених осіб, затвердити програму сприяння опануванню державної мови тощо - все це в компетенції місцевої влади. Зроблено чимало, і я за це вдячний відповідальним очільникам громад. Натомість роботи на мовному фронті, на якому ми відстоюємо українську як основу конституційного ладу, вистачає”, - зазначив Тарас Кремінь. 

Протягом останнього часу на адресу Секретаріату Уповноваженого надходять численні відповіді від міських голів тих населених пунктів, в яких раніше були зафіксовані порушення щодо розміщення недержавною мовою зовнішньої реклами. В них зазначається, що до Правил благоустрою буде або вже внесено норму про те, що інформація на вивісках, табличках та інших носіях реклами в обов'язковому порядку подається державною мовою із можливістю дублювання іншими мовами. А в разі виявлення зовнішньої реклами, а також інформації для загального ознайомлення лише недержавною мовою, її носії будуть демонтовані. 

Крім того, за словами Уповноваженого, місцева влада має звернути увагу суб'єктів господарювання, що здійснюють діяльність у сфері реклами, у сфері надання послуг та торгівлі, на необхідність беззастережного виконання вимог мовного законодавства, які спрямовані на захист державного статусу української мови. 

Нагадуємо, що відповідно до статті 32 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” мовою реклами в Україні є державна мова. Вимогами статті 28 мовного Закону передбачено, що інформація для загального ознайомлення (оголошення, зокрема ті, які містять публічну пропозицію укласти договір, покажчики, вказівники, вивіски, повідомлення, написи та інша публічно розміщена текстова, візуальна і звукова інформація, що використовується або може використовуватися для інформування необмеженого кола осіб про товари, роботи, послуги, певних суб’єктів господарювання, посадових, службових осіб підприємств або органів державної влади, органів місцевого самоврядування) подається державною мовою, якщо інше не встановлено цим Законом.

“Давно прийшов час наступальних дій на мовному фронті. Розміщена з порушеннями зовнішня реклама, особливо на оновлених вулицях і проспектах наших міст, які носять імена славетних історичних постатей чи сучасних героїв, повинна бути прибрана. Це - вимога Закону. Це - вимога часу. Це - фундамент успішної України”, - додав Тарас Кремінь.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux