• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Секретаріат Уповноваженого провів повторний моніторинг ефірного мовлення дев’яти телерадіоорганізацій
опубліковано 16 серпня 2021 року о 18:50

Місяць тому, 16 липня, розпочався новий етап втілення Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Зокрема, набула чинності частина шоста статті 23 щодо обов'язковості демонстрування фільмів та серіалів державною мовою.

З метою з’ясування реального стану виконання мовного Закону телерадіоорганізаціями в частині обов'язковості демонстрування фільмів українською мовою, Секретаріатом Уповноваженого із захисту державної мови 12 серпня 2021 року був проведений повторний моніторинг ефірного мовлення дев’яти телерадіоорганізацій в частині демонстрування фільмів (у тому числі, телевізійних серіалів та їх окремих серій). Серед них - шість телерадіоорганізацій загальнонаціональної категорії мовлення, у діяльності яких за результатами попереднього моніторингу (16-17 липня) було виявлено порушення вимог частини шостої статті 23 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної», а саме: “Інтер”, “Україна”, “К1”, “ICTV”, “Мега”, “НТН”; а також трьох телерадіоорганізацій загальнонаціональної категорії мовлення, щодо яких на адресу Уповноваженого надійшли численні скарги громадян щодо показу фільмів та серіалів недержавною мовою: “1+1”, “2+2” та “СТБ”.

За результатами моніторингу були виявлені порушення закону про державну мову вже сімома телеканалами:

▶️“Інтер” - 5 порушень. 

▶️“Україна” - 2 порушення.

▶️“Мега” - 2 порушення.

▶️“СТБ” -  2 порушення.

▶️“1+1” - 1 порушення.

▶️“2+2” - 1 порушення.

▶️“ICTV” - 1 порушення.

“Телерадіоорганізації мали два роки на те, щоб підготуватися до цієї норми. Проте деякі з них вирішили, що можуть ігнорувати Закон, мотивуючи це частковою втратою аудиторії. Зокрема, група "1+1 медіа" заявила, що транслюватиме фільми та серіали мовою оригіналу (тобто російською), а на українську переходитиме поступово, оскільки український дубляж нібито не до вподоби глядачам. Переконаний, що і Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, як основний регулятор, і Рада національної безпеки і оборони України мають належним чином відреагувати на такі системні та демонстративні порушення, оскільки мова — це частина інформаційної політики і національної безпеки”, - зазначив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Уповноважений нагадав про історичне рішення Конституційного суду України 14 липня 2021 року, яким Закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної” визнано конституційним.

“Будь-які зазіхання на юридичний статус української мови як державної на території України неприпустимі, оскільки порушують конституційний лад держави, загрожують національній безпеці та самому існуванню державності України», - йдеться у рішенні КСУ. 

“Давайте дотримуватися законів, шанувати права наших громадян дивитися фільми й серіали державною мовою. Закликаю керівництво телеканалів забезпечити виконання закону, подбавши про створення та трансляцію якісного українськомовного продукту”, - зазначив Тарас Кремінь.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux