• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Робота Секретаріату Уповноваженого за 23-27 листопада 2020 року
опубліковано 27 листопада 2020 року о 14:13

Цього тижня (23.11.20 - 27.11.20) на адресу Секретаріату Уповноваженого надійшло найбільше звернень та скарг громадян щодо можливих порушень у частині застосування державної мови в освітньому процесі, у сфері обслуговування споживачів, щодо використання не державної мови в публічних виступах посадових осіб органів місцевого самоврядування, розміщення вивісок та зовнішньої реклами не державною мовою та ін.

У відповідь на звернення Уповноваженого до Генерального прокурора України Ірини Венедіктової щодо забезпечення скасування рішень низки місцевих рад про функціонування регіональних мов, які суперечать чинному законодавству України, ГПУ надіслала звернення до Дніпропетровської, Закарпатської, Запорізької, Луганської, Миколаївської, Одеської, Херсонської, Чернівецької обласних прокуратур щодо оскарження відповідних рішень. Про результати розгляду повідомлятимемо додатково.

ЗВЕРНЕННЯ ТА СКАРГИ ГРОМАДЯН

Серед іншого, за результатами звернень громадян, Секретаріатом розпочато здійснення заходів державного контролю за застосуванням державної мови АТ “Державний ощадний банк України”.

РОЗ'ЯСНЮВАЛЬНА РОБОТА

Уповноважений звернувся до Збройних Сил України (головнокомандувача ЗСУ, командувача Сил спеціальних операцій ЗСУ, Військово-Морських, Повітряних сил ЗСУ, Десантно-штурмових, Сухопутних військ ЗСУ, голови адміністрації Державної спеціальної служби транспорту) з проханням дати відповідні доручення з проведення організаційних, інформаційних та інших заходів із забезпечення виконання в органах військового управління, військових частинах, військових навчальних закладах, установах і організаціях, що належать до сфери управління ЗСУ, вимог Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” щодо обов'язкового застосування державної мови під час виконання службових обов'язків.

У відповідь на аналогічне звернення Тараса Кременя до МВС надійшов лист від Міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, в якому зазначено, що надані рекомендації Уповноваженого будуть враховані під час виконання завдань, покладених на Міністерство. “Висновки та рекомендації щодо вжиття додаткових заходів із дотримання вимог Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” надіслано до ЦОВВ, діяльність яких спрямовується і координується Кабінетом міністрів України через Міністра внутрішніх справ, Національної гвардії України, Головного сервісного центру МВС, підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління МВС, для застосування в їх діяльності”, - йдеться в листі.

Рекомендації Уповноваженого щодо дотримання вимог Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” поступово розміщують на сайтах низки органів місцевого самоврядування (обласних, міських, районних рад та адміністрацій тощо).

ПУБЛІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ

Уповноважений провів низку важливих міжнародних зустрічей, зокрема, з професором Марісом Балтіньшем - директором Латвійського центру державної мови та з генеральним директором Державної мовної інспекції Естонії, відомим дитячим письменником Ільмаром Томуском.

Тарас Кремінь звернувся до закладів освіти щодо усунення порушень Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” в частині застосування державної мови в освітньому процесі. 

Окремо зазначимо, що до Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови почали надходити скарги про використання новообраними міськими головами, депутатами місцевих рад, працівниками комунальних підприємств недержавної мови в робочому спілкуванні.

З огляду на це, нагадуємо, що відповідно до статті 12 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” робочою мовою діяльності органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної і комунальної форм власності, у тому числі мовою засідань, заходів, зустрічей та мовою робочого спілкування, є державна мова.

Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови буде здійснювати ґрунтовний моніторинг діяльності органів місцевого самоврядування в частині обов’язкового застосування державної мови відповідно до Закону.

У разі виявлення порушень Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” представниками органів місцевого самоврядування просимо фіксувати їх, в тому числі, за допомогою фото-, відео-, аудіо засобів та надсилати скарги до Уповноваженого із захисту державної мови.

Наша поштова адреса: 01001, м. Київ, провулок Музейний, 12; e-mail: kremin@kmu.gov.ua


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux