• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Нова редакція закону “Про захист прав споживачів" посилює контроль за дотриманням мовного Закону у сфері обслуговування
опубліковано 12 липня 2023 року о 15:03

Нова редакція Закону України “Про захист прав споживачів" (№6134), ухваленого нещодавно парламентом, враховує рекомендації Уповноваженого із захисту державної мови та посилює контроль за дотриманням мовного Закону у сфері обслуговування, зокрема в інтернеті. 

Як відомо, близько 40% усіх звернень громадян до Уповноваженого із захисту державної мови стосуються мови інтернет-представництв. Так, за 6 місяців 2023 року з 2020 звернень громадян про порушення мовного Закону 594 стосуються відсутності стартової української версії сайтів інтернет-магазинів та вебсайтів, через які здійснюється обслуговування споживачів, 135 порушень у сфері надання інформації про товари і послуги.

Однак ефективність реагування на повідомлення про порушення щодо мови інтернет-представництв, яка залежить від повноти інформації, що подається заявниками як споживачами відповідних товарів та послуг, ускладнювалася тим, що суб’єкти господарювання не надавали достовірної інформації на вебсайті про його найменування, місцезнаходження, код ЄДРПОУ тощо.

З часу набрання чинності Законом у разі ненадання суб’єктом господарювання достовірної інформації на вебсайті про його найменування, місцезнаходження, що унеможливлює здійснення заходу державного нагляду (контролю) Держпродспоживслужбі надано право звертатися до провайдера інтернет-послуг щодо обмеження доступу до вебсайтів (частини вебсайту, програмного забезпечення) таких суб’єктів господарювання.

Також Закон чітко визначає, що обслуговування споживачів здійснюється державною мовою відповідно до вимог Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", а суб’єкт господарювання зобов’язаний надати споживачу інформацію відповідно до вимог мовного Закону. 

Закон набирає чинності через рік з дня його опублікування, але не раніше дня припинення чи скасування воєнного стану.

Нагадаємо, 2 липня Президент України підписав ухвалений парламентом ухвалив Закон про внесення змін до Закону України "Про рекламу" (№9206), який враховує рекомендації Уповноваженого із захисту державної мови, спрямовані на збільшення присутності державної мови в публічному просторі.

Відповідно до ухвалених змін, мова реклами відтепер є складовою змісту реклами. З огляду на це, недотримання рекламодавцем вимог щодо мови реклами є водночас недотриманням з його боку вимог, встановлених Законом України “Про рекламу” щодо змісту реклами. Така норма значно посилює можливості для захисту прав споживачів на отримання інформації державною мовою.

Також закон передбачає, що зображення товару в рекламі наводиться у вигляді, в якому він пропонується споживачам в Україні, з дотримання вимог законів України "Про захист прав споживачів" і "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Отже, у рекламі написи на товарах, які продаються в Україні, мають бути виконані державною мовою.

З рекомендаціями щодо  подання повідомлень про порушення вимог законодавства щодо мови інтернет-представництв можна ознайомитися за посиланням.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux