• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Найбільше скарг Уповноваженому надійшло щодо мови інтернет-представництв, що реалізують товари та послуги
опубліковано 04 жовтня 2022 року о 13:33

Протягом липня-вересня на адресу Уповноваженого із захисту державної мови надійшло більше звернень громадян про порушення їхніх прав на отримання інформації та послуг державною мовою (1155), ніж за попередні пів року (962).

Загалом за 9 місяців 2022 року Секретаріатом Уповноваженого отримано    2 427 повідомлень про порушення Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, із них як звернення громадян зареєстровано 2 177.

Варто зауважити, що повномасштабне вторгнення рф в Україну та набрання чинності нових норм Закону в січні (щодо мови друкованих ЗМІ) та липні (щодо мови інтернет-представництв та комп’ютерних програм на товарах) вплинули на інтенсивність надходження звернень щодо порушень.

Так протягом липня-вересня надійшло більше половини від усіх звернень громадян (55,9%), а в січні-лютому - 32,1, в березні-червні - 12 % від зареєстрованих протягом 9 місяців звернень громадян.

За статистикою щодо порушень закону про державну мову лідирують місто Київ (27,1%), Харківська (23,7%) та Одеська (5,5%) області. З Дніпропетровської області надійшло 4,8% звернень, з Київської - 6,2%, Закарпатської, Запорізької та Івано-Франківської областей - по 2,2%. Звернень щодо порушень в інших областях менше, ніж по 2%.

Найбільш проблемним питанням у зверненнях громадян залишається  мова інтернет-представництв суб’єктів, що обслуговують громадян – 34,5%, зовнішня реклама, вивіски, написи – 17,8%; обслуговування безпосередньо (офлайн), інформація про товари та послуги – 10,6 %; медіа, інформаційні сайти – 9,9 %, мова при виконанні обов’язків посадовцями – 7,5%; освіта – 3%, охорона здоров’я – 3%, інше – 13,7%.

У третьому кварталі найбільш актуальними для громадян є порушення закону щодо обслуговування через інтернет – 626 звернень, а також щодо інформації для загального ознайомлення та зовнішньої реклами – 82 звернення за третій квартал.

За результатами розгляду звернень громадян з метою усунення та недопущення в подальшому порушення законодавства про державну мову Уповноваженим приймаються рішення щодо заходів реагування, у т.ч. проведення державного контролю, накладення санкцій на порушників, моніторинг дотримання вимог Закону. Про результати цієї роботи регулярно інформується громадськість.

Нагадуємо, що громадяни України мають можливість подати звернення чи скаргу до Уповноваженого через електронну форму на сайті

Також повідомити про порушення Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної” можна на електронну скриньку: lyst@mova-ombudsman.gov.ua

Звертаємо Вашу увагу, що до звернень, надісланих на нашу адресу електронної пошти, є низка вимог,  вимог, визначених Законом України "Про звернення громадян", з якими можна ознайомитися тут

Нагадаємо, 16 січня 2022 року набула чинності 25 стаття Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", відповідно до якої друковані ЗМІ загальнодержавної та регіональної сфер розповсюдження в Україні видаються державною мовою. 

Також у кожному місці розповсюдження друкованих засобів масової інформації друковані засоби масової інформації державною мовою мають становити не менше 50 відсотків назв друкованих засобів масової інформації, що розповсюджуються в цьому місці.

16 липня 2022 року набрали чинності частини друга та шоста статті 27 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, які регламентують використання державної мови в мережі Інтернет та мови інтерфейсів комп'ютерних програм, встановлених на товарах.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux