• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Два роки роботи Уповноваженого із захисту державної мови
опубліковано 08 липня 2022 року о 10:20

Рівно два роки тому, 8 липня 2020 року, розпорядженням Кабінету Міністрів України № 852-р на посаду Уповноваженого із захисту державної мови було призначено Тараса Кременя. І, відповідно, покладено на нього Законом “Про забезпечення функціонування української мови як державної” обов’язки - захищати статус української мови як державної, а також право громадян на застосування державної мови в усіх сферах публічного життя на всій території України.

За ці роки українська мова як головний чинник національної консолідації, невіддільний атрибут нашої державності й національної безпеки значно посилила свої позиції: нинішня підтримка державної мови безпрецедентна за всі роки незалежності. Українська впевнено відвоювала свої позиції та здобуває нові перемоги. Сфера обслуговування, незважаючи на скептичні прогнози, стала українськомовною; за нею українізувались сфери культури, розваг, книговидавництва та книгорозповсюдження, кіновиробництва та демонстрування фільмів в кінотеатрах і на телебаченні, друкованих медіа. Крім того, іспити на рівень володіння державною мовою для майбутніх держслужбовців та претендентів на отримання українського громадянства - серед кращих досягнень цих років. Слова вдячності проф. Орисі Демській - першій голові Національної комісії зі стандартів державної мови

Імплементація нових статей мовного Закону постійно проходила під шаленим спротивом проросійських сил. Завдяки тісній взаємодії з органами державної влади та місцевим самоврядуванням, інформаційно-роз’яснювальній роботі Уповноваженого, постійному діалогові із громадськістю та представниками української діаспори Закон діє. Безумовно, порушення не зникли, вони є і сьогодні в конкретних сферах та областях держави. 

В липні 2021-го українська отримала ще одну важливу перемогу: Конституційний Суд України визнав мовний Закон конституційним, чим суттєво зміцнив державний статус української мови як основи основ держави. 

Протягом 2021-го за наполягання Уповноваженого в судовому порядку скасовані антиконституційні рішення місцевої влади - регіональний статус російської мови в Дніпропетровській та Запорізькій областях, у Миколаєві, окремих громадах Закарпаття і Луганщини.

Завдяки співпраці з місцевою владою в низці областей та міст, в яких, за наполяганням Тараса Кременя, з’явилися профільні заступники голів ОДА-ОВА, міськрад та ОТГ з питань імплементації мовного Закону, ухвалили регіональні програми розвитку державної мови. Зокрема, такі діють у Черкаській, Запорізькій, Харківській, Кіровоградській, Дніпропетровській областях, а також у Чернівцях, Тернополі, Ніжині, Мелітополі, Хусті. В інших областях очікуємо на позитивне рішення депутатського корпусу.

Протягом першого півріччя 2022 року, в умовах воєнного стану, Секретаріат забезпечив безперебійну роботу офіційного сайту, реєстрацію і розгляд звернень. Крім того, за зверненням Тараса Кременя 21 березня Україні надано статус асоційованого члена Європейської федерації національних мовних інституцій (EFNIL). Це історичне рішення, яким зміцнено міжнародний авторитет ключової мовної інституції та держави в цілому, - впевнений крок назустріч стандартам ЄС.

Безперечно, повномасштабне вторгнення росії 24 лютого спричинило тектонічні зміни у свідомості наших громадян і ще більше утвердило українську як державну. Відтоді Україна міцніше тримає лінію оборони і на мовному фронті. З огляду на те, що українська мова - одна з головних цілей росії, Уповноваженим ініційовано документування фактів лінгвоциду країною-окупантом проти українського народу. 28 червня 2022 року Уповноважений представив ЗМІ та громадськості інформацію щодо російської політики мововбивства на окупованих територіях України. Зібрані матеріали надіслані до Офісу Генерального прокурора, МВС, МЗС, міжнародних правозахисних організацій, Європейської федерації національних мовних інституцій, а також на адресу Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування злочинів в Україні. 

Наголошуючи на необхідності приведення у відповідність до мовного законодавства та українського правопису назв географічних об’єктів та об’єктів топоніміки населених пунктів, Уповноважений ще 2021 року висловлював свої занепокоєння, а 2022 року оприлюднив рекомендації щодо найменування, перейменування та унормування. Як бачимо, результати такої діяльності позитивні. 

Зважаючи на те, що після 24 лютого процес дерусифікації громадського простору став незворотнім, Уповноважений у співпраці з провідними установами Національної академії наук України склав рекомендований список зі 150 імен видатних творців, дослідників і популяризаторів української мови, який в процесі дерусифікації врахований в переважній більшості областей.

Безумовно, на постійному контролі Уповноваженого перебуває і сфера освіти. Секретаріат продовжує фіксувати факти порушення мовного законодавства окремими педагогічними працівниками закладів дошкільної, загальної середньої, вищої освіти. А вчора, 7 липня, Уповноважений разом з головою Державної служби якості освіти України представив результати спільного дослідження щодо стану дотримання законодавства про державну мову в закладах загальної середньої освіти.

Потрібно визнати: попереду багато викликів, адже 16 липня 2022 року - новий етап імплементації мовного Закону (мова вебресурсів та користувацьких інтерфейсів - українська). Крім того, з 16 липня набувають чинності й зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, відповідно до яких на кожного порушника, який свідомо намагається обійти мовний Закон, Уповноважений зможе накладати штраф. Насамперед, це стосується міських голів, депутатів районних, міських, обласних рад, посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, які в публічному просторі при виконанні своїх службових обов’язків послуговуються недержавною мовою.

Безумовно, 2022 рік з точки зору популяризації та утвердження української мови як державної стане для України історичним. Сьогодні кожен розуміє, що, захищаючи українську мову, ми захищаємо свою ідентичність. 

Спілкуючись українською, ми наближаємо перемогу. 

Слава Україні!

З річним звітом Уповноваженого про стан дотримання Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" можна ознайомитися тут.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux