• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Закону про державну мову - чотири роки
опубліковано 16 липня 2023 року о 09:00

Чотири роки тому набув чинності один із найголовніших законів у новітній історії України - “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Він став міцним опертям в імплементації 10 статті Конституції України, яка визначає українську мову як єдину державну в Україні та гарантує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на території України.

Десятиліттями в країні вирували ризиковані дискусії, політичні маніпуляції та ворожі ігрища довкола мови. Однак два роки тому, 14 липня, Конституційний Суд України поставив остаточну крапку, визнавши мовний закон конституційним та обов'язковим до виконання.

Окрім того, що Закон регулює функціонування і застосування української мови як державної в різних сферах суспільного життя, створюючи належні умови для забезпечення і захисту мовних прав і потреб українців, він містить і фундаментальні, засадничі положення. 

Так, зокрема, зазначено, що українська мова - визначальний чинник і головна ознака ідентичності української нації, яка виконує державотворчу та консолідаційну функцію, відіграє одну з ключових ролей у забезпеченні територіальної цілісності та національної безпеки України.

Більшість норм Закону набули чинності одразу, однак імплементація окремих статей відбувалася щопівроку і потребувала ґрунтовної інформаційно-роз'яснювальної роботи. 

Так, скажімо, 16 січня 2020 року набула чинності стаття 32, яка визначила застосування державної мови у сфері реклами; 16 липня 2020 року статті  22, 31, 36 та 37, що унормувала застосування державної мови у сферах науки, охорони здоров’я, транспорту, у технічній та проєктній документації, діловодстві тощо.

З 16 січня 2021-го, попри скептичні прогнози і шалений опір проросійських сил, запрацювала 30 стаття мовного закону, - використання української стало обов’язковим у сфері обслуговування.  

У липні того ж року набули чинності статті 7 та 10, які дали старт іспитуванню на рівень володіння державної мови для державних службовців, та осіб, які хочуть набути громадянство України; почали діяти статті 23 і 26, які регламентують використання державної у сфері культури, книговидавництві й книгорозповсюдженні.

Із 16 січня 2022 року друковані ЗМІ загальнодержавної та регіональної сфер розповсюдження в Україні видаються державною мовою (стаття 25). Проведена превентивна робота забезпечила виконання цієї норми Закону видавцями загальнодержавних та регіональних ЗМІ. В наступному році ця вимога стане обов'язковою і для місцевих видань.

Частини 2 та 6 статті 27 мовного Закону, що почали діяти з 16 липня минулого року, регламентують використання української мови в інтернеті та в інтерфейсах комп'ютерних програм товарів. Ця стаття  - серед з тих, що суттєво посилила статус української мови як державної та захищає права громадян України на отримання інформації та послуг державною мовою.

Повномасштабне вторгнення росії 24 лютого 2022 року спричинило тектонічні зміни у свідомості мільйонів співгромадян і ще більше утвердило державну мову. В умовах великої війни українська набула найбільшого  звучання, посилився і сам мовний фронт. Реальні загрози державній мові суттєво вплинули як на поліпшення рівня володіння нею, так і на зростання її присутності в усіх сферах. 

Можемо сміливо констатувати: української рекордно більше на теренах всієї України. Дякуючи  ЗСУ, єдності нації та світу, ми рішуче йдемо вперед до успіху.   


Українська - мова Героїв! 

Солов’їна -  оберіг Перемоги!



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux