• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Якість освіти в умовах війни – гарантія майбутніх перемог
опубліковано 17 серпня 2022 року о 10:11

Традиційно перед початком нового навчального року освітяни України проводять Всеукраїнську серпневу конференцію. 

Цьогорічний захід “Освіта в умовах війни”, що проходитиме 17-18 серпня, украй важливий. На жаль, російські злочинці обстрілюють міста і села, гинуть громадяни України, знищуються школи та університети. Захищаючи українську державу, ми дбаємо про цінності, утверджуємо ідентичність, посилюємо обороноздатність і наближаємо нашу перемогу.

В умовах повномасштабної агресії росії проти України чимала відповідальність за зміцнення основ української державності - на плечах армії освітян, які незалежно від трагічних обставин продовжують виховувати майбутні покоління. Тому дотримання законодавства про державну мову в умовах страшної війни, яка триває проти нашої нації, - одне із ключових завдань.

Нагадаю, що обов'язковість застосування української в освітньому процесі закріплена у низці Законів України: “Про освіту”, “Про повну загальну середню освіту”, “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, які визначають, що мовою  освітнього процесу є державна мова та вимагають надання всіх освітніх послуг українською.

Як минулого, так і цього року до Секретаріату Уповноваженого надходять звернення щодо порушень мовного законодавства окремими педагогічними, науково-педагогічними працівниками закладів освіти. Наявні факти порушення Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” в освітньому процесі та під час виконання службових обов'язків окремими працівниками свідчать про необхідність контролю за дотриманням мовного законодавства усіх закладів освіти на території України.

Крім того, ми наголошували на необхідності привести статути закладів загальної середньої освіти всіх форм власності у відповідність до положень законів України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” та “Про освіту” щодо державної мови освітнього процесу.

Одне з найгостріших питань - удосконалення процедури утворення класів. На жаль, численні скарги, що надходили з різних куточків країни, демонструють ознаки системних зловживань через застарілість норм у чинних статутах шкіл. Одна з таких причин - покликання на закон “Про засади державної мовної політики”, визнаний неконституційним ще 28.02.2018 року. Саме тому чинний Порядок зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної середньої освіти, затверджений наказом Міністерства освіти і науки України 16.04.2018 № 367, потребує змін.

В умовах війни чимало батьків здобувачів освіти переходять на українську, вимагають від керівників закладів освіти забезпечити освітній процес державною мовою, сприяють підготовці до нового навчального року. Окремі органи місцевого самоврядування приймають відповідні рішення. Скажімо, одним із таких щодо заборони використання російської в комунальних закладах загальної середньої освіти - за виконкомом Миколаївської міськради. Від російської мови також відмовились навчальні заклади Львова, Житомира, Одещини, Рівненщини. Не викладатимуть російською та не вивчатимуть її як окремий предмет чи факультативно у Києві. Крім того, слідом за трансформаціями у шкільних програмах із зарубіжної літератури зміни мають торкнутися й інших навчальних предметів. Водночас хочу наголосити: крім забезпечення якості освітнього процесу, його учасники повинні бути в безпеці.

Дбаймо про те, щоб не порушувалися права дітей на навчання державною мовою, підвищувалась якість викладання, кожен педагогічний працівник був забезпечений необхідними умовами, а кількість тих громадян України, які спілкуються українською, продовжувала зростати.

Окремі слова поваги нашим міжнародним партнерам, які прихистили громадян України далеко від їхнього дому та забезпечують якісними освітніми послугами українською мовою.

В переддень нового навчального року зичу всім учасникам освітнього процесу - учителям, дітям і батькам - міцного здоров’я, незламності та віри.


Переможемо!

Тарас Кремінь, "УКРІНФОРМ"

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux