• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Тарас Кремінь обговорив з керівництвом НАЗЯВО питання дотримання мовного законодавства у сфері освіти та науки
опубліковано 16 серпня 2022 року о 15:48

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь на зустрічі із головою Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Андрієм Бутенком та його заступницею Оленою Єременко обговорили питання дотримання норм Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” у сфері освіти та науки (ст. 21, 22).

“Переважна більшість звернень громадян щодо порушень у сфері освіти та науки, які надходять на адресу Секретаріату Уповноваженого, стосуються мови публічних наукових заходів, послуговування недержавною мовою професорсько-викладацьким складом в наукових установах та навчальних закладах”, - зазначив Тарас Кремінь. “Ці прикрі факти не тільки зафіксовано: нами постійно проводиться комплексна робота з їх негайного усунення”, - уточнив Уповноважений.

Андрій Бутенко нагадав про ті випадки, коли низка фахових періодичних та монографічних видань в Україні залишають у своїй редакційній політиці вимогу подання анотацій, а подекуди публікації академічних текстів російською мовою. “Вважаємо неприпустимим висунення такої вимоги і звертаємося до всіх редакційних колегій із закликом припинити ганебну, нічим не виправдану практику використання державної мови країни-агресора, зокрема в наукових публікаціях”, - вказано у недавньому зверненні Агентства до закладів вищої освіти та наукових установ.

Сторони домовилися про посилення контролю за дотриманням законодавства про державну мову в освітній та науковій сферах, реалізацію спільних проєктів і досліджень. Окрему увагу приділено необхідності підвищення якості викладання державної мови та її застосування в закладах вищої освіти та наукових установах.

“В умовах війни наукове співтовариство демонструє свою силу, звитягу і мужність. Знані вчені взяли до рук зброю, студенти стали добровольцями і волонтерами, університети запустили гуманітарні хаби, мовні курси. Впевнений, що посилений науковцями мовний фронт наближає перемогу України!”, - наголосив Тарас Кремінь.

Нагадаємо, відповідно до статті 21 Закону освітній процес в закладах освіти всіх рівнів має здійснюватися державної мовою.

Стаття 22 Закону вимагає, щоб наукові видання, дисертації, наукові доповіді, монографії, статті у них рецензованих фахових виданнях, автореферати та відгуки опонентів публікувалися державною мовою або англійською мовою та/або іншими офіційними мовами Європейського Союзу. У разі публікації англійською мовою та/або іншими офіційними мовами Європейського Союзу опубліковані матеріали мають супроводжуватися анотацією та переліком ключових слів державною мовою.

Мова публічних наукових заходів (наукових конференцій, круглих столів, симпозіумів, семінарів, наукових шкіл тощо), яка регулюється частиною п’ятою статті 22 Закону, може бути державною та/або англійською.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux