• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
В умовах воєнного стану окремі посадовці продовжують порушувати закон про державну мову
опубліковано 13 липня 2022 року о 10:08

Такі результати огляду щодо застосування державної мови посадовими особами органів державної влади та місцевого самоврядування, іншими посадовими особами, які здійснюють інформування громадян в умовах дії в Україні правового режиму воєнного стану. 

З одного боку він засвідчив, що здебільшого робочою мовою діяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної і комунальної форм власності є державна мова.  Водночас послуговування недержавною мовою зафіксовано в діяльності деяких начальників військових адміністрацій, посадових осіб місцевих рад,  керівників комунальних підприємств. Випадки використання недержавної мови траплялися як у телевізійних ефірах, так і в соціальних мережах і Telegram-каналах.

Послуговування недержавною мовою зафіксовано:

  • 8-ма начальниками військових адміністрацій;
  • 15-ма посадовими особами органів місцевого самоврядування; 
  • 2-ма керівниками установ комунальної форми власності. 

Огляд проводився Секретаріатом Уповноваженого з 01.03.2022 по 30.06.2022 шляхом вибіркового обстеження ефірного мовлення; офіційних сторінок центральних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, військових адміністрацій; на таких інтернет-платформах, як Youtube, Facebook, Telegram, а також через пошук за ключовими запитами із прізвищами керівників органів та їх заступників у мережі Youtube.

За результатами огляду встановлено, що головними засобами комунікації, через які посадові особи органів державної влади та місцевого самоврядування, керівники установ та організацій державної і комунальної форм власності, інші уповноважені особи поширювали суспільно важливу інформацію про війну, перебіг подій в Україні, гуманітарну ситуацію, зведення з фронту були: загальнонаціональний інформаційний марафон «Єдині новини #UАразом» та інші інформаційні марафони, які транслюються загальнонаціональними телерадіоорганізаціями в телевізійному ефірі, Telegram-канали військових адміністрацій та державних органів, офіційні сайти, Facebook-сторінки та Youtube-канали органів державної влади та місцевого самоврядування, місцеві медіа. 

  • В телевізійному ефірі послуговування недержавною мовою з боку уповноважених осіб, пов'язаних з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, зафіксовано під час інформування громадян як наживо, так і в межах підготовлених відеосюжетів, трансляції контенту з інших ресурсів, соціальних мереж. 
  • Більшість телеграм-каналів органів влади ведуться державною мовою, переважна кількість повідомлень подається українською мовою, іноді дублюється англійською мовою. Проте є низка каналів, які поширюють інформацію та відеозвернення, виконані недержавною мовою без перекладу або дублювання на державну мову. 
  • Офіційні сайти органів влади та місцевого самоврядування ведуться державною мовою. Зауважимо, що позитивна тенденція підтверджується за результатами попередніх моніторингів та оглядів. Натомість на Facebook-сторінках та на Youtube-каналах зафіксовані випадки поширення повідомлень та відеозаписів недержавною мовою. 
  • За результатами вибіркового аналізу відеоматеріалів, які були розміщені на Youtube-каналах регіональних телерадіоорганізацій, зафіксовані випадки послуговування недержавною мовою під час звернень до мешканців громад та надання коментарів місцевим ЗМІ про ситуацію у регіоні. 

“Застосування посадовцями недержавної мови, особливо в умовах війни, - це порушення прав громадян України. Зокрема, йдеться про ст. 9 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», відповідно до якої зазначені особи зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків. Також це порушення ч. 1 ст. 12 Закону, відповідно до якої робочою мовою діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної і комунальної форм власності, у тому числі мовою засідань, заходів, зустрічей та мовою робочого спілкування, є державна мова”, - констатував Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

“Питання використання державної мови в інформаційному просторі постійно перебуває на моєму контролі. Зокрема, у травні 2022 року ми оприлюднили результати Огляду щодо діяльності 30 загальнонаціональних телерадіоорганізацій,  де було зафіксовано використання російської мови з боку чиновників, що порушує законне право громадян України на отримання інформації державною мовою.

І хоча зараз наразі нами фіксується значно менше випадків  використання недержавної мови в ефірах телевізійних каналів, ніж, скажімо, в березні та квітні цього року, окремі посадовці продовжують порушувати мовний закон. Вже з 16 липня такі дії можуть мати наслідки у вигляді адміністративних стягнень - попередження і штрафів”, - підкреслив Тарас Кремінь.

Нагадаємо, що 16 липня набуває чинності підпункт 1 пункту 7 розділу “Прикінцеві та перехідні положення” Закону, яким вносяться зміни до  Кодексу України про адміністративні правопорушення. Відтоді Уповноважений зможе штрафувати посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, керівників та працівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності, інших фізичних осіб, які порушуватимуть Закон. 

За результатами складеного протоколу про адміністративне правопорушення можливе рішення про стягнення у вигляді попередження або штрафу від 3400 до 8500 грн., якщо порушення вчинено вперше. Штраф за повторне протягом року порушення від 8500 до 11900 грн.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux