• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Уповноважений взяв участь у круглому столі "Мова й освіта - моноліт сильної нації й держави"
опубліковано 22 вересня 2022 року о 16:51

Сьогодні, 22 вересня, Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь взяв участь у круглому столі "Мова й освіта - моноліт сильної нації й держави", організованому Управлінням Державної служби якості освіти у Миколаївській області.

Учасники, а серед них - керівники ОТГ, управлінці, директори шкіл обговорили питання застосування державної мови в освітньому процесі, результати реалізації першого етапу спільного проєкту Державної служби якості освіти України та Уповноваженого із захисту державної мови щодо забезпечення функціонування державної мови в освітньому процесі в Миколаївській області.

Тарас Кремінь зазначив, що Миколаївщина - одна із тих областей, освітня інфраструктура якої чи не найбільше постраждала від ворожих обстрілів. “Сьогодні постраждав Миколаївський академічний драмтеатр, який, дякуючи зусиллям колективу, утверджує українське слово. Раніше обстріляли Аркасівську гімназію та другу гімназію в Миколаєві, головні корпуси університетів, обласний інститут післядипломної освіти, численні садочки та школи в ОТГ. З великим сумом згадуємо наших колег-освітян, котрі загинули на війні”, - нагадав він.

Уповноважений зазначив, що в умовах повномасштабної війни освітній процес, який здебільшого триває дистанційно, має відповідати не тільки закону, а й духу української державності, культури, ідентичності, тож питання захисту мови та її утвердження має залишатися серед ключових.

“Окупант прийшов на нашу землю не тільки зі своїми злочинними уявленнями про дійсність. Вони хочуть відродити радянський союз у найгірших його виявах. Це видно на прикладах лінгвоциду, а також освітнього геноциду на окупованих територіях, про які щодня дізнаємося з офіційних хронік та бачимо зі своїх вікон”, - сказав Тарас Кремінь.

У таких умовах, переконаний Тарас Кремінь, зростає роль і педагогічного працівника, і школи, і наступальності наших дій у сфері освіти. “Переконаний, що під час війни необхідно підвищувати якість освітнього процесу, утверджувати статус педпрацівника, забезпечувати незворотність освітніх реформ”, -  зазначив він.

Серед тих проблем в освітньому процесі, які потребують невідкладного вирішення, Уповноважений назвав питання формування класів, недостатній контроль за мовою освітнього процесу, забезпечення перепідготовки вчителів, неукомплектованість шкільних бібліотек українською літературою, елементарну нестачу підручників.

Водночас він зазначив, що за останні місяці громадяни України стрімко переходять на українську. “Фактично кожного дня ми бачимо розширення мережі безкоштовних курсів, появу місцевих програм. Ми бачимо принциповість кожного громадянина, який вимагає дотримання своїх прав. Водночас на Миколаївщині такої мовної інфраструктури бракує, тому місцевій владі конче необхідно взяти до уваги результати цього моніторингу та внести управлінські корективи. Освіта - наріжний камінь майбутнього, мова - основа ідентичності, доступ до знань - обов’язок влади. Як висловився Олександр Потебня, рідне слово - засада мовної свідомості нації”, - підкреслив Тарас Кремінь.

Уповноважений подякував освітянам, котрі тримають оборону і роблять все можливе, щоб українська освіта залишалася сильною, потужною і надійною.

У круглому столі також взяли участь заступник голови Державної служби якості освіти України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Іван Юрійчук, начальник управління Державної служби якості освіти у Миколаївській області Тетяна Голубченко, освітяни Миколаївської області.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux