• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Уповноважений вважає за необхідне зобов’язати народних депутатів послуговуватися державною мовою
опубліковано 05 липня 2023 року о 16:18

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь вважає за необхідне виконати рішення Конституційного Суду України та внести народних депутатів України до переліку осіб, які відповідно до статті 9 мовного Закону зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків. Про це зазначено у листі Уповноваженого до Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука.

“Йдеться про обов’язок народних депутатів послуговуватися державною мовою не лише у стінах Парламенту, як це передбачено чинним Регламентом Верховної Ради, а й під час спілкування з виборцями, під час виступів у публічному просторі, зокрема в медіа”, - пояснив Уповноважений.

Тарас Кремінь переконаний, що внесення відповідних змін до статті 9 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” та “Про статус народного депутата України” є найоптимальнішим варіантом імплементації Рішення Конституційного Суду України від 14.07.2021 щодо конституційності мовного Закону.

“Вважаю, що імплементація цього Рішення шляхом внесення змін до чинного законодавства України є необхідною, особливо в умовах воєнного стану. Крім того хочу нагадати, що президент України Володимир Зеленський ще до війни запропонував внести відповідні зміни і в Конституцію, а Конституційний Суд України вже схвалив таку пропозицію президента”, - наголосив він.

За словами Уповноваженого, у Рішенні КСУ серед іншого наголошується, що громадяни України не мають обов’язку володіти іншою мовою, ніж державна, тому надання їм поза їх волею інформації іншою мовою, ніж державна, є порушенням їхніх прав, що є несумісним із Конституцією України.

Окрім цього, Конституційний Суд у цьому ж рішенні наголосив на тому, що застосування режиму двомовності в публічному просторі не відповідає конституційному статусові української мови, порушує право громадян на отримання інформації державною мовою та спричиняє зовнішнє звуження простору вживання української мови, підриває зсередини саму її систему, спотворює її структуру, створює ґрунт для її внутрішнього розкладу, зумовлюючи її занепад.

“В умовах війни ігнорування вимог законодавства щодо обов’язкового застосування державної мови з боку, зокрема, народних депутатів України, вкрай негативно сприймається громадянським суспільством та окремими громадянами України, які стали на захист держави та усвідомлюють значення української мови для майбутнього України”, - підкреслив він, додавши, що на його адресу надходять численні звернення щодо застосування недержавної мови народними депутатами України на публічних заходах, в телеефірах та під час виконання ними безпосередніх службових обов’язків. 

Він також наголосив, що українська мова як єдина державна виконує функції мови міжетнічного спілкування, є гарантією захисту прав людини для кожного українського громадянина незалежно від його етнічного походження, а також є фактором єдності та національної безпеки України. 

“Імплементація історичного рішення Конституційного шляхом удосконалення положень закону про державну мову, дія якого не припиняється в умовах воєнного стану, сьогодні є надзвичайно актуальним завданням, оскільки сприятиме стійкості держави та місцевих громад, згуртованості всього українського народу у протидії ворогові”, - підсумував Уповноважений, висловивши впевненість у тому, що потужний опір Збройних Сил України, інших військових формувань та всього Українського народу російській агресії невпинно наближає нашу перемогу над ворогом.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux