• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Уповноважений провів робочу зустріч з керівництвом Одеської області
опубліковано 04 серпня 2022 року о 12:38

Сьогодні, 4 серпня, Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь в рамках робочого візиту до Одеси провів зустріч з керівництвом Одеської області, начальником Одеської обласної військової адміністрації Максимом Марченком та головою Одеської обласної ради Григорієм Діденком.

Під час зустрічі Уповноважений наголосив на важливості дотримання Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної” в умовах воєнного стану, а також поінформував про новий етап імплементації мовного Закону, який розпочався з 16 липня 2022 і передбачає використання української мови в інтернеті та в інтерфейсах комп'ютерних програм товарів.

“Одеса - південний форпост, який мужньо тримає оборону наших морських кордонів. Після 24 лютого в області відчутно змінилось розуміння важливості дотримання мовного Закону. Сьогодні кожен свідомий громадянин відчуває, що мова - це основа нашої національної ідентичності й національної безпеки. А мовний фронт - один із ключових у цій війні. Саме тому одесити, відстоюючи своє конституційне право на отримання інформації та послуг державною мовою, вимагають дотримання мовного законодавства і від представників органів державної влади та місцевого самоврядування”, - наголосив Тарас Кремінь.

За словами Уповноваженого, в Одесі та області за останній рік рівень дотримання мовного законодавства покращився, хоча порушення з боку посадових осіб все ще продовжують фіксуватися.

“Якщо протягом 2021 року на адресу Секретаріату Уповноваженого надійшло 157 повідомлень (4% від загальної кількості всіх звернень) щодо порушення вимог мовного Закону, що стосувалися Одеської області, то станом на 2 серпня 2022 року маємо лише 49 звернень. Левова частина звернень - це порушення в сфері обслуговування. Крім того фіксуємо порушення в сферах освіти, культури, охорони здоров’я, транспорту, друкованих ЗМІ, а також недотриманням вимог мовного Закону з боку посадових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної і комунальної форм власності. Після 16 липня, відповідно до змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, в нас є можливість накладати штраф на порушників мовного Закону. Але ми всі розуміємо, що штраф - це не про гроші. Штраф - це репутаційні втрати. Тому закликаю до суворого дотримання мовного законодавства. Пам’ятаймо, що всі, хто сьогодні, порушують мовний Закон, продовжуючи спілкуватися недержавною мовою, грають на руку ворогові”, - зазначив Тарас Кремінь. 

Під час зустрічі сторони домовились про розробку та затвердження цільової обласної програми з підтримки державної мови та розширення мережі безкоштовних мовних курсів. Нагадаємо, що відповідно до інформації, яка зібрана на офіційному сайті Уповноваженого сьогодні в Одесі та області діє 14 розмовних курсів та клубів, які допомагають усім охочим в опануванні мови. 

“Разом з тим, зважаючи на високий рівень зросійщення регіону та значну кількість тимчасово переміщених осіб, що знайшли свій прихисток в різних куточках Одеської області, дана кількість ініціатив є недостатньою. З огляду на це, органи державної влади та місцевого самоврядування мають посилити роботу над розбудовою мережі курсів та розмовних клубів з опанування державної мови. Допоміжним у цьому питанні якраз стане прийняття регіональної програми сприяння і розвитку української мови як державної”, - наголосив Тарас Кремінь. 

В рамках зустрічі Тарас Кремінь представив очільникам Одеської області представника Уповноваженого по півдню країни - Ярославу Вітко-Присяжнюк. 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux