• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Уповноважений про порушення мовного закону депутатами місцевих рад
опубліковано 04 квітня 2024 року о 11:57

До Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови продовжують надходити звернення громадян щодо порушення мовного закону депутатами місцевих рад, чиновниками, представниками установ комунальної та державної власності. Так, у першому кварталі 2024 року надійшло вже 27 таких звернень, а торік - 247.

У 2023 році Уповноваженим було здійснено 16 заходів державного контролю за застосуванням державної мови у діяльності органів державної влади, місцевого самоврядування та організацій комунальної форми власності. У 12 випадках встановлено факт порушення вимог Закону: у Дніпропетровській обласній державній (військовій) адміністрації, Підгородненській міській раді Дніпропетровської області, Первомайській міській раді Миколаївської області, Департаменті охорони здоров'я Одеської обласної державної (військової) адміністрації, Білгород-Дністровській районній раді Одеської області, Болградській міській раді Одеської області, Полтавській міській раді, Харківській міській раді, Відділі освіти, молоді та спорту Кегичівської селищної ради Харківської області, в низці комунальних установ Харківської та Полтавської областей. 

За результатами розгляду адміністративних протоколів, складених представниками Уповноваженого, у 2023 році було винесено 21 постанову по справах про адміністративне правопорушення щодо діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, що становить 16,4% від загальної кількості, а також 8 - стосовно діяльності представників комунальних підприємств (6,3%). 

У трьох випадках до винних у вчиненні адміністративних правопорушень було застосовано адміністративне стягнення у вигляді штрафу (один розміром 3400 грн, два - 8500 грн за повторне вчинення). У дев’яти  - постановою винесено попередження (зокрема, одне скасовано за рішенням суду). 

Враховуючи зазначене, нагадуємо норми Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, що регламентують діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування, установ державної та комунальної форм власності. 

Відповідно до статті 12 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" у здійсненні повноважень органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної і комунальної форм власності використовується державна мова. 

Статтею 13 Закону визначено, що державна мова є мовою нормативно-правових актів і актів індивідуальної дії, діловодства і документообігу органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування.

Згідно зі статтею 29 Закону мовою публічних заходів, зокрема зборів, конференцій, мітингів, виставок, навчальних курсів, семінарів, тренінгів, дискусій, форумів, інших заходів, доступних або відкритих для учасників таких заходів вільно чи за запрошенням, за плату чи безоплатно, постійно, періодично, одноразово або час від часу, що організовуються повністю або частково органами державної влади, органами місцевого самоврядування, державними установами, організаціями, а також суб’єктами господарювання, власниками (засновниками, учасниками, акціонерами) яких є держава або територіальна громада незалежно від частки цієї власності, є державна мова. У разі застосування під час публічного заходу іншої мови, ніж державна, його організатор зобов’язаний забезпечити синхронний або послідовний переклад державною мовою, якщо цього вимагає хоча б один учасник публічного заходу.

16 липня 2022 року набрав чинності підпункт 1 пункту 7 розділу ІХ "Прикінцеві та перехідні положення" Закону, відповідно до якого були запроваджені нові норми Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП), а саме: стаття 18852 стосовно порушення закону щодо функціонування і застосування української мови як державної та стаття 18853 щодо невиконання законних вимог Уповноваженого із захисту державної мови під час здійснення ним державного контролю за застосуванням державної мови.

Крім того, 16 липня 2022 року набула чинності частина шоста 27 статті, яка регламентує використання державної мови в мережі Інтернет. Йдеться про те, що веб-сайти та веб-сторінки в соціальних мережах (Telegram-канали, Youtube-канали, Facebook-сторінки) органів державної влади та органів місцевого самоврядування мають бути державною мовою.

Відповідно до норм КУпАП стосовно безпосередніх порушників передбачена адміністративна відповідальність. Так, за порушення вимог Закону щодо застосування державної мови під час засідань, заходів, зустрічей і робочого спілкування, в актах, діловодстві та документообігу в органах державної влади, органах влади Автономної Республіки Крим і органах місцевого самоврядування, на державних і комунальних підприємствах, в установах та організаціях, інших суб’єктах господарювання державної і комунальної форми власності, у судочинстві та діловодстві у судах України, в органах правопорядку, розвідувальних органах, державних органах спеціального призначення з правоохоронними функціями, на державному кордоні України, у процесі виборів та референдумів, у міжнародних договорах України передбачено накладення штрафу від двохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або попередження, якщо порушення вчинено вперше.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux