• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Уповноважений звернувся до міських голів щодо демонтажу зовнішньої реклами, розміщеної з порушенням мовного Закону
опубліковано 09 лютого 2022 року о 13:41

На адресу Уповноваженого із захисту державної мови продовжують надходити численні скарги громадян щодо розміщення недержавною мовою інформації для загального ознайомлення, зокрема вивісок, табличок, написів тощо, а також зовнішньої реклами на території об’єктів благоустрою. 

У зв'язку з цим Тарас Кремінь звернувся до міських голів тих населених пунктів, в яких зафіксовані такі порушення. 

Зокрема, листи направлено на очільників Києва, Харкова, Одеси, Дніпра, Запоріжжя, Миколаєва, Херсона, Сум, Полтави, Чернігова, Черкас, Чернівців, Кропивницького, Ужгорода, Кременчука, Берегове, Маріуполя, Краматорська, Бахмута та Кривого Рогу. Також скеровані листи до керівників Волноваської, Слов'янської, Сєвєродонецької та Лисичанської міських військово-цивільних адміністрацій. 

Нагадаємо, що протягом 2021 року до Секретаріату Уповноваженого надійшло 393 звернення щодо ознак недотримання мовного законодавства при розміщенні зовнішньої реклами та вивісок (а це 11% від загальної кількості звернень). Найбільше зафіксовано порушень у таких областях: Харківській – 95, Луганській – 41 та місті Києві – 43.

Відповідно до статті 32 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” мовою реклами в Україні є державна мова. А вимогами статті 28 мовного Закону передбачено, що інформація для загального ознайомлення (оголошення, зокрема ті, які містять публічну пропозицію укласти договір, покажчики, вказівники, вивіски, повідомлення, написи та інша публічно розміщена текстова, візуальна і звукова інформація, що використовується або може використовуватися для інформування необмеженого кола осіб про товари, роботи, послуги, певних суб’єктів господарювання, посадових, службових осіб підприємств або органів державної влади, органів місцевого самоврядування) подається державною мовою, якщо інше не встановлено цим Законом.

Разом з тим, згідно з Законом України “Про благоустрій населених пунктів” система благоустрою населених пунктів включає встановлення відповідальності за порушення законодавства у сфері благоустрою населених пунктів. І, відповідно до Закону, до повноважень міських рад належить затвердження правил благоустрою територій населених пунктів.

Уповноважений нагадав, що відповідно до рішення Конституційного Суду України від 14 липня 2021 року, громадянин України не має обов’язку володіти іншою мовою, ніж державна, тому надання йому – як споживачеві – поза його волею інформації іншою мовою, ніж державна, є порушенням його прав, що є несумісним із Конституцією України.

З метою створення умов для належного захисту прав громадян на отримання інформації державною мовою Тарас Кремінь закликає міських голів вжити передбачених законодавством заходів щодо недопущення порушення на території зазначених населених пунктів мовного Закону.

Вивіски, таблички, інші носії інформації для загального ознайомлення, а також зовнішня реклама, які розміщені лише недержавною мовою, за словами Уповноваженого, мають бути демонтовані.

“Міська влада має внести до правил благоустрою своїх населених пунктів норму про те, що інформація на таких вивісках, табличках та інших носіях в обов’язковому порядку має подаватися державною мовою із можливістю за потреби дублювання іншими мовами”, – наголошує Тарас Кремінь.

Додатково нагадуємо, що з 16 липня 2022 року набирає чинності стаття 188 Кодексу України про адміністративні правопорушення, згідно з якою за порушення мовного Закону, зокрема, в частині застосування державної мови у сфері інформації для загального ознайомлення та реклами, на порушників буде накладатися штраф у розмірі від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400-5100 грн) або попередження, якщо порушення вчинене вперше. За повторне протягом року вчинення порушення на порушників буде накладатися штраф у розмірі від 500 до 700 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500-11900 грн).



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux