• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Уповноважений закликав Верховного Комісара ОБСЄ у справах національних меншин призупинити членство росії в ОБСЄ та посилити моніторинг порушень мовних прав в Україні
опубліковано 09 квітня 2022 року о 19:56

Сьогодні, 9 квітня, відбулась онлайн-зустріч Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя з Верховним Комісаром ОБСЄ у справах національних меншин Кайратом Абдрахмановим.



Уповноважений закликав Верховного Комісара докласти зусиль і призупинити членство росії в ОБСЄ, посилити моніторинг країнами-членами ОБСЄ питань, пов’язаних з порушенням прав людини в Україні, в тому числі, мовних прав, а також підготувати рекомендації щодо політики, направленої на недопущення російської пропаганди у країнах -членах ОБСЄ.



За словами Уповноваженого, питання функціонування української мови як державної для російського керівництва завжди було ключовим. “Їх мета - виведення української мови з публічної сфери. Окупанти побачили, що з початком війни рівень довіри громадян України, в тому числі, національних меншин, до української мови суттєво зріс. Якщо на початок 2014 року трохи більше половини населення України спілкувалися державною мовою і визнавали її як єдину державну, то сьогодні понад 80% громадян і спілкуються, і підтверджують, що українська мова - основа національної безпеки, гарантія консолідації суспільства, міцний маркер ідентичності, визначальний чинник утвердження української нації як європейської країни. Рух до ЄС і НАТО закріплений конституційно”, - зазначив Тарас Кремінь.



Уповноважений наголосив, що питання мови було і, вочевидь, залишається ключовим під час переговорів з російською федерацією з підготовки та узгодження проєкту договору про гарантії безпеки України.



“Однією з умов, яку висувало керівництво росії на попередніх переговорах, - це запровадження другої державної російської мови в Україні. Це пряме порушення української Конституції, рішення Конституційного Суду України, мовного закону. Це проти волі громадян України”, - зазначив Тарас Кремінь.
За словами Уповноваженого, сьогодні світ здригається від численних фактів геноциду в Україні. Ми бачимо продовження агресивної гуманітарної політики росіян і на новоокупованих територіях. Зокрема, мова йде про Луганську, Донецьку, Запорізьку, Харківську області, до визволення це стосувалося Сумщини та Чернігівщини. “Окупанти прибирають з навчальних програм у школах такі предмети, як “українська мова”, “українська література” та “історія України”. Все це ми вже бачили в 2014 році в Криму, в окупованих районах Донецької та Луганської областей. Сьогодні військові злочинці переслідують вчителів і, як це було в часи фашиської Німеччини, масово знищують українські книжки”.



Уповноважений закликав Верховного Комісара використати усі наявні інструменти з метою здійснення моніторингу забезпечення прав українськомовних громадян та мовних прав національних меншин на окупованих територіях України.



Крім того, сторони обговорили проблему доступу до освіти українською мовою для громадян України, які через воєнні дії змушені були виїхати за кордон. “Європейське співтовариство, країни ОБСЄ мають звернути на це особливу увагу. Тому що без українознавчого компонента (мова, література, історія України, а також географія) у навчальних програмах здобувачів освіти, які нині навчаються в різних країнах світу, в майбутньому ми можемо мати значну гуманітарну катастрофу - асиміляцію”, - наголосив Тарас Кремінь.



Через численні порушення прав людини, воєнні злочини країни-агресора, які зафіксовані і Секретаріатом Уповноваженого, і багатьма міжнародними правозахисними організаціями, Тарас Кремінь закликав розглянути питання про призупинення членства російської федерації у складі ОБСЄ.



У зустрічі також взяли участь заступник керівника Секретаріату Сергій Сиротенко, а також представник Уповноваженого Андрій Вітренко.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux