• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Уповноважений про застосування державної мови посадовими особами органів державної влади та місцевого самоврядування
опубліковано 03 листопада 2022 року о 14:55

До Секретаріату Уповноваженого із захисту державної мови продовжують надходити звернення громадян щодо застосування недержавної мови посадовими особами органів державної влади та місцевого самоврядування, іншими посадовими особами, які здійснюють інформування громадян в умовах дії в Україні правового режиму воєнного стану.

За 10 місяців 2022 року Секретаріатом Уповноваженого зареєстровано 2389 звернень громадян. З них 168 звернень (7% від загальної кількості звернень) щодо посадових осіб органів державної влади, місцевого самоврядування, установ, підприємств, організацій державної та комунальної форм власності. 

Зі 168 звернень:

  • 37% щодо посадовців органів державної влади, 

  • 38% щодо посадових органів місцевого самоврядування, 

  • 25% щодо посадових осіб установ, підприємств, організацій державної та комунальної форми власності. 

Найбільше скарг і звернень громадян, які стосувалися порушення Закону про державну мову посадовцями, надійшло з Харківської, Одеської та Дніпропетровської областей. 

Впродовж року за результатами розгляду звернень громадян з метою усунення та недопущення в подальшому порушення законодавства про державну мову Уповноваженим із захисту державної мови проводилася робота в рамках 11 заходів державного контролю за застосуванням державної мови в органах державної влади та місцевого самоврядування. За результатами здійснення заходів ДК складено 5 протоколів про порушення. 5 заходів державного контролю ще тривають. В одному випадку порушення не встановлено.

У зв’язку з цим нагадуємо, що відповідно до Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” посадові особи органів державної влади та місцевого самоврядування зобов’язані послуговуватись державною мовою. Зокрема, 9 стаття мовного Закону регламентує, що чиновники, представники органів державної влади та місцевого самоврядування зобов’язані володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків. 

У статті 12 мовного Закону вказано, що робочою мовою діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій державної і комунальної форм власності, у тому числі мовою засідань, заходів, зустрічей та мовою робочого спілкування, є державна мова.

Крім того, з 16 липня 2022 року набула чинності частина шоста 27 статті, яка регламентує використання державної мови в мережі Інтернет. Йдеться про те, що веб-сайти та веб-сторінки в соціальних мережах (Telegram-канали, Youtube-канали, Facebook-сторінки) органів державної влади та органів місцевого самоврядування мають бути державною мовою. 

“Більшість посадовців та органів влади, котрі до 16 липня 2022 року, тобто до набуття чинності 27 статті Закону, використовували в роботі дві мови, зараз послуговуються державною мовою. На жаль, окремі посадовці Харківської та Одеської міської рад продовжують порушувати норми Закону ”, - зазначив Тарас Кремінь. 

За словами Уповноваженого, випадки застосування недержавної мови окремими посадовцями фіксуються як у телеефірах, так і в соцмережах. “В умовах воєнного стану мовний Закон ключовий, його порушення неприпустимі. Загроза українській мові рівносильна загрозі національній безпеці України, існуванню української нації та її держави”, - наголосив Тарас Кремінь, цитуючи рішення Конституційного Суду України від 14 липня 2021 року.

Він також нагадав, що з 16 липня 2022 року набули чинності зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, відповідно до яких Уповноважений може виносити попередження або накладати штраф на посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, які порушуватимуть мовний Закон (розмір штрафу від 3400 до 8500 грн., якщо порушення вчинено вперше, за повторне протягом року порушення від 8500 до 11900 грн).

“Факти порушення Закону про державну мову посадовцями органів державної влади та місцевого самоврядування будуть фіксуватися відповідно до норм КУпАП. На порушників будуть накладені передбачені законодавством штрафи”, - підкреслив Тарас Кремінь.

Якщо ваше право на отримання інформації чи послуг державною мовою порушене, ви маєте можливість подати звернення чи скаргу до Уповноваженого. 

Поштова адреса: 01001, м. Київ, провулок Музейний 12.

Електронна форма: https://mova-ombudsman.gov.ua/povidomiti-pro-porushenn

Телефон: +38 (044) 293-11-79




Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux