• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Уповноважений представив річний публічний звіт про стан дотримання мовного Закону у 2021 році
опубліковано 02 травня 2022 року о 08:06

Відповідно до частини 5 статті 49 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь представив річний публічний звіт про свою діяльність та стан дотримання Закону.

“Другий в історії “Річний звіт про стан дотримання мовного Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” у 2021 році” готувався в умовах воєнного стану. Попри минулорічні атаки на мовний закон, ворожу практику російщення окупованих територій, українська мова утверджується і оживає на вустах більшості громадян України, світового українства, друзів України”, – зазначив Тарас Кремінь.

За словами Уповноваженого, у 2021 році українська впевнено здобула нові перемоги. “Першим завойованим рубежем стала сфера обслуговування споживачів, яка від 16 січня перейшла на українську. В липні державна мова завдала нищівної поразки “п’ятій колоні” у спробах скасувати закон про державну мову. Конституційний Суд України не лише визнав Закон конституційним, а й суттєво зміцнив державний статус української мови як невіддільного елемента конституційного ладу держави. Загрозу мові визнано загрозою національній безпеці”, – говорить Тарас Кремінь.

“В липні 2021 року розпочався новий етап втілення норм Закону, який забезпечив збільшення присутності державної мови в публічному просторі та зміцнив її статус як державної. 16 липня, зокрема, набули чинності не лише норми Закону про обов'язковий іспит на рівень володіння державною мовою для майбутніх держслужбовців та претендентів на отримання українського громадянства, а й інші статті, які стосувалися сфери культури і розваг, книговидавництва та роботи книгарень, кіновиробництва, туристичної сфери, демонстрування фільмів в кінотеатрах і на телебаченні”, – зазначає Тарас Кремінь.

Загалом звіт складається з шести розділів. У розділі “Діяльність Уповноваженого із захисту державної мови” наведено реальні результати, яких вдалося досягти задля захисту та утвердження державної мови. Найбільша частина звіту “Застосування української мови як державної у сферах суспільного життя” структурована відповідно до статей Закону. У кожній зі сфер наводяться найважливіші норми Закону та коментарі щодо їх практичного застосування, окреслюються виявлені проблеми.

Окремо представлені висновки та рекомендації щодо можливих шляхів розв’язання актуальних питань, які заслуговують на уважне вивчення та врахування в діяльності Кабінету Міністрів України, інших органів державної влади та місцевого самоврядування.

Так, у своїх рекомендаціях Уповноважений вкотре наголошує на важливості затвердження Державної програми сприяння опануванню державної мови, як це передбачено ст. 5 Закону.

“На жаль, лінгвоцид на окупованих територіях України триває у гібридних формах. Дискримінація за мовною ознакою траплялась і била рекорди за своїм резонансом. Втім, порушення мовного закону, незалежно від сфери чи регіону,  а також зухвалість низки порушників, фіксувалися вчасно. Головне інше. Загальнонаціональна профілактична робота, репрезентована в ініційованій нами інформаційно-роз’яснювальній кампанії та підтриманій громадянським суспільством, а це – сила-силенна звернень та виступів у медіа, попереджень і виправлених порушень, дала втішні, як для першої в історії незалежної України мовозахисної інституції, результати. 

Історія довела: концепція “лагідної українізації” – не ідеальний, проте оптимальний шлях імплементації Закону, запозичений з досвіду провідних мовних інституцій Європи. Так, як працюють наші колеги з EFNIL, які прийняли Україну до родини європейських мовних інституцій країн - членів ЄС на правах асоційованого члена, дає нам, піонерам у реальному захисті української мови як державної, а також захисті права громадян України на отримання державною мовою інформації та послуг, як це визначено ст. 49, переконливі аргументи рухатися тим же курсом”, – наголосив Тарас Кремінь.

“Українська – мова переможців. Шануймося, спілкуймося, перемагаймо!”, – закликав Уповноважений.

З текстом звіту можна ознайомитись на сайті



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux