• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Уповноважений подякував країнам-друзям України за всебічну підтримку і навчання біженців з України українською
опубліковано 29 березня 2022 року о 16:06

Українським школярам і студентам, які через війну виїхали за кордон, викладають українську мову та літературу вчителі – біженці з України. Про це заявив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.



“З початку повномасштабного вторгнення росії, за даними ООН, з України виїхали понад 3.8 мільйони наших співгромадян, велика кількість з яких – діти. Ми не можемо бути осторонь задоволення їхніх мовних та освітніх потреб. Вважаю, що на шляху до ЄС необхідно максимально адаптувати український освітній простір з європейським, тим самим захистити права громадян України, які проживають або тимчасово перебувають за межами держави, а також закордонних українців. Звісно, я думаю і про наших педагогічних та науково-педагогічних працівників, які повинні продовжити працювати за кордоном за фахом”, – зауважив Уповноважений.



Нині країни Європи і світу, які приймають біженців з України, сприяють в забезпеченні неперервності освітнього процесу. Так, наприклад, Польща заявила, що наші діти мають право на безкоштовну освіту. А Словаччина і Чехія прийняли спеціальні закони під умовною назвою “lex Ukraine”, які передбачають допомогу українським біженцям, в тому числі, у сфері освіти, до кінця березня 2023 року. Аналогічні умови створено в більшості країн на планеті.



Особливо приємно, що наші європейські партнери, не забуваючи і про мовні потреби українських дітей, забезпечують вивчення рідної мови та навчання нею. Так, Литовська Республіка втілює державний освітній проєкт щодо переселенців. Міністр освіти, науки та спорту Литви Юргіта Шюгждінене повідомила, що наші українські школярі матимуть можливість вивчати українську п’ять разів на тиждень. До цього будуть залучені, в тому числі, вчителі-переселенці з України.



Уповноважений нагадав, що країни Балтії з початку війни надають всебічну допомогу Україні. Ще 28 лютого за підсумками онлайн-зустрічі Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет повідомив, що очільники міністерств освіти і науки Естонії, Латвії та Литви готові надати необхідну підтримку Україні, використовуючи всі ресурси для суттєвої допомоги в галузі освіти і науки. Наші міжнародні партнери запевнили, що українські діти в їх країнах здобуватимуть безкоштовну дошкільну, загальну середню, вищу освіту, а також освіту дорослих. Крім того, українських студентів навчатимуть безкоштовно, забезпечуючи їх стипендіями та кампусом.



Також Литовська Республіка зголосилася підтримати й українських освітян-переселенців. У країні вже зареєструвалося близько тисячі наших учителів, які відразу після нострифікації документів про освіту матимуть можливість приступити до викладання. Міністр освіти, науки та спорту країни повідомила, що процедура відбуватиметься в максимально стислі терміни.



“Серед освітян, які через війну опинились за кордоном, багато моїх колег - вчителів з української мови та літератури. Я щиро вдячний дружнім до України країнам за плече підтримки. Неперервність освітнього процесу – гарантія сталої життєвої траєкторії громадян України, права яких мають бути захищеними і в умовах воєнного стану. Саме тому світове освітнє середовище, максимальне сприятливе для наших здобувачів освіти та викладачів, – гарантія неперервності освітнього процесу, демонстрація великої дружби, а також реальних обріїв нашого членства в ЄС”, – зазначив Тарас Кремінь.



Уповноважений висловлює вдячність закордонним українцям за потужну підтримку України, які, зокрема, надсилають гуманітарну допомогу, підтримують біженців, проводять мирні акції під гаслом #STANDWITHUKRAINE. Так, Світовий конгрес українців, який об’єднує численні організації та громади світу, звернувся до урядів країн - членів НАТО. Український конгресовий комітет Америки (УККА) звернувся до президента США Д.Байдена із закликом підтримати Україну. Листи високопосадовцям надіслали українці Німеччини, Нідерландів, Іспанії, Хорватії, Північної Македонії, інших країн - членів НАТО.



Світлина: Justin Spike / AP


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux