• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Україна вперше взяла участь у роботі Генасамблеї Європейської федерації національних мовних інституцій як асоційований член
опубліковано 11 жовтня 2022 року о 17:37

Сьогодні, 11 жовтня, у столиці Литви Вільнюсі відбулося засідання Генеральної Асамблеї Європейської федерації національних мовних інституцій (EFNIL). Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь в онлайн-форматі долучився до заходу.

“Для нас велика честь приєднатися до 19-ї Генеральної асамблеї EFNIL вперше як асоційований член і брати участь в ухваленні рішень, які визначають подальший розвиток організації”, - сказав Тарас Кремінь у своєму виступі.

Він наголосив, що для України є привілеєм стати частиною такого поважного лінгвістичного форуму та брати участь у процесах формування мовної політики на європейському континенті. 

“Ми розглядаємо приєднання України до EFNIL як впевнений крок до стандартів європейської спільноти, нові можливості для популяризації та вивчення української як майбутньої мови Європейського Союзу, для обміну досвідом та кращими європейськими мовними практиками”, - підкреслив Уповноважений.

Тарас Кремінь подякував пані Президенту EFNIL Сабіні Кірчмайєр та іншим членам Федерації за підтримку України та зокрема інституту Уповноваженого із захисту державної мови з початку повномасштабної російської агресії 24 лютого.

За словами Уповноваженого, протягом останніх 7 місяців Україна захищає не лише власні кордони та східні кордони Європейського Союзу, а й головні принципи демократичних суспільств, якими об’єднані країни євроатлантичної спільноти – повагу до свободи громадян, вибір і самовизначення щодо території держави, її культури, мови.

“Сьогодні фронт боротьби за Україну – це також фронт утвердження української мови. Усі спроби окупантів замахнутися на нашу мову, культуру, ідентичність марні. Об’єднуючись проти ворога, звільняючи українські міста та села, ми наближаємо перемогу за широкої підтримки світової спільноти. У цей важкий для світу час, коли українська мова залишається серед мішеней Росії у війні проти України, а наші громадяни є жертвами геноциду, нам потрібна постійна підтримка надійних партнерів – мовних інституцій Європи”, - зазначив Тарас Кремінь.

Уповноважений також поінформував європейських партнерів про масовий ракетний обстріл українських міст, який триває вже другий день поспіль. 

“Щоб захистити Україну від цієї невиправданої агресії та терору Росії проти України, нам також необхідно посилити підтримку міжнародних партнерів у питанні поставок зброї та санкційного тиску на агресора”, - наголосив він.

Сабіна Кірчмайєр та учасники засідання Генеральної Асамблеї EFNIL привітали виступ Уповноваженого оплесками та засвідчили свою незмінну підтримку України у цей складний час.

Нагадаємо, 21 березня 2022 року, на позачерговому засіданні Генеральної асамблеї Європейської федерації національних мовних інституцій одноголосно прийнято рішення про надання Україні статусу асоційованого члена EFNIL. 

EFNIL об’єднує національні мовні інституції країн-членів ЄС. Серед основних завдань – контроль за виконанням мовного законодавства, захист державних мов, збір матеріалів про мовну політику в ЄС, заохочення до вивчення офіційних європейських мов задля мовного та культурного розмаїття в ЄС. З часу призначення на посаду Уповноважений Тарас Кремінь провів зустрічі з багатьма очільниками національних мовних інституцій Європи, брав участь у пленарних засіданнях EFNIL, сприяв поширенню позитивного досвіду щодо імплементації європейського мовного законодавства в Україні.

Секретаріат Уповноваженого регулярно інформує EFNIL про виявлені факти лінгвоциду української мови на тимчасово окупованих територіях.

У четвер, 13 жовтня, на Міжнародній конференції EFNIL «Мова та міграція» планується доповідь Уповноваженого Тараса Кременя з питання лінгвоциду.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux