• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
На Міжнародній конференції EFNIL "Мова та міграція" Уповноважений представив доповідь щодо російської політики лінгвоциду на окупованих територіях України
опубліковано 13 жовтня 2022 року о 14:00

Сьогодні, 13 жовтня, на Міжнародній конференції Європейської федерації мовних інституцій (EFNIL) "Мова та міграція" Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь презентував доповідь “Російська політика лінгвоциду на окупованих територіях України як спосіб демонтажу конституційного ладу України та елемент геноциду українського народу”.

“24 лютого 2022 року, коли путін розпочав повномасштабне вторгнення на територію України і російськими військовими були порушені державні кордони України, саме мовний кордон чітко вказав на ворога і нагадав, що українська мова є засадничим елементом української ідентичності, національної єдності та національної безпеки”, - зазначив Тарас Кремінь.

Уповноважений наголосив, що підставою для російської військової агресії та масових вбивств українців став так званий “мовний чинник”: “Штучне гасло “захист російськомовних громадян України” кремль використав для виправдання окупації частини територій України”. 

Тарас Кремінь нагадав, що зросійщення українців тривало не одне століття. Спочатку російська імперія, а пізніше радянська влада цілеспрямовано та системно проводили політику лінгвоциду - українська мова була під забороною та витісненням. 

“Мовне” питання проросійські політичні сили продовжували використовувати і після здобуття Україною незалежності. Варто сказати, що українська була упослідженою аж до прийняття у 2019 році закону про державну мову, який нарешті запровадив дієві правові та інституційні механізми для забезпечення державного статусу української мови. І сьогодні підтримка української як єдиної державної - безпрецедентна за всі роки незалежності України”, - сказав Тарас Кремінь. 

Презентуючи свою доповідь, Уповноважений зазначив, що тактика, яку росія активно використовує на мовному фронті, - це поширення дезінформації (інформаційний тероризм). Серед найбільш розтиражованих фейків російської пропаганди Тарас Кремінь назвав “розкол в Україні на мовному ґрунті”, який призвів до “громадянського конфлікту”: “Поширені російськими ЗМІ брехливі повідомлення щодо “утисків російськомовного населення” чи “примусової українізації” розраховані на виправдення в очах власних громадян загарбницької війни проти України”, - наголосив Уповноважений. 

Тарас Кремінь поінформував європейських партнерів, що з початком повномасштабного вторгнення Секретаріатом Уповноваженого ведеться системна робота по фіксуванню фактів лінгвоциду для подальшої передачі їх до правоохоронних органів та правозахисних організацій. “На окупованих територіях відбувається витіснення української мови з усіх сфер суспільного життя. Нами вже зафіксовано понад 200 фактів лінгвоциду української мови. Дискримінація, переслідування та репресії проти громадян України за мовною ознакою є однією зі складових путінської політики геноциду українського народу”, - сказав Тарас Кремінь.

Уповноважений подякував своїм європейським колегам за підтримку та закликав до подальшого посилення тиску щодо питання накладання санкцій на країну-терориста. 

“Ми продовжуємо свою боротьбу та тримаємо мовний фронт!”, - наголосив Тарас Кремінь. 

Нагадаємо, 21 березня 2022 року, на позачерговому засіданні Генеральної асамблеї Європейської федерації національних мовних інституцій одноголосно прийнято рішення про надання Україні статусу асоційованого члена EFNIL.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux