• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Тарас Кремінь взяв участь у І Міжнародному експертному форумі «Польща-Україна: нові освітні та культурні виклики»
опубліковано 29 листопада 2022 року о 15:30

29 листопада Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь виступив на І Міжнародному експертному форумі «Польща-Україна: нові освітні та культурні виклики», який відбувся в онлайн і офлайн форматі (Київ-Краків).

Під час Форуму обговорювалася мовна політика України, становище етнічних меншин у Польщі, а також освітні потреби дітей та молоді з України.

Тарас Кремінь зосередив увагу на питаннях поширення української мови у світі та сприяння задоволенню мовних потреб закордонних українців і громадян України, які вимушено опинилися далеко за межами країни через російсько-українську війну.  

“Захист української мови за кордоном - це одне з політичних завдань, яке сьогодні стоїть перед нами”, - сказав він.

Уповноважений подякував польській громаді за можливість для українців у Польщі навчатися за українськими програмами, відкриття українських шкіл, популяризацію української мови та підтримку українського контенту. 

“Лінія оборони проходить не тільки через територію України, а через усі цивілізовані європейські країни, які зі своєї історії знають, що таке російський чобіт, російські наративи, концтабори, депортація…”, - зазначив Уповноважений.

Тарас Кремінь наголосив на необхідності посилення співпраці з освітніми інституціями та ініціативами Польщі з метою збільшення можливостей задоволення мовних потреб етнічних українців у Польщі, вивчення української мови як другої іноземної та підтримки українських освітян задля прискорення надання їм права викладати в освітніх закладах Польщі. 

Також Уповноважений проінформував учасників Форуму про роботу Секретаріату Уповноваженого щодо збору фактів лінгвоциду української мови на тимчасово окупованих територіях України: «Вже понад 200 фактів зібрано та передано до відповідних міжнародних і вітчизняних інституцій. На жаль, поки окупанти знаходяться на нашій території, допоки будуть з’являтися все нові факти лінгвоциду».

Він подякував країнам-членам Європейської федерації мовних інституцій (EFNIL), серед яких і Польща, за сприяння тому, щоб правда про лінгвоцид, про проблеми, пов’язані із витісненням української мови на окупованих територіях були почуті та сприяли посиленню санкцій проти окупанта.

Уповноважений також нагадав, що  Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, який став одним із найголовніших документів у новітній історії держави, був ухвалений понад три роки тому.  


Довідково.

Участь у заході взяли: ректор Краківського педагогічного університету Пьотр Борек, проректор з наукової роботи Київського університету імені Бориса Грінченка Наталія Віннікова, директор Інституту польської філології Педагогічного університету Кракова Пьотр Колодзей, радник Посольства України в Польщі Віталій Білий, віцеконсул Генерального консульства України в Кракові Ірина Яремчук, перша голова Національної комісії зі стандартів державної мови Орися Демська, завідувач кафедри української мови Київського університету імені Бориса Грінченка Михайло Вінтонів та інші. 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux