• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Тарас Кремінь: Фактор мови під час війни - ключовий і базовий
опубліковано 28 листопада 2022 року о 15:58

В Україні не повинно виникати дискусій щодо необхідності спілкуватися державною мовою та виконувати Закон України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Про це, виступаючи на Шостому Українському Жіночому Конгресі, сказав Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

“Фактор мови для України - ключовий і базовий. І крапка у мовному питанні була поставлена навіть не 24 лютого 2022 року, а 24 серпня 1991 року, - сказав він. 

Водночас за словами Уповноваженого, фактор війни безумовно вплинув і на мовну сферу. “За результатами низки соціологічних опитувань, проведених після 24 лютого 2022 року, не менше 80% громадян України й визнають українську мову своєю рідною, і перейшли на українську навіть у побуті. Сьогоднішня дискусія про важливість української мови - це про концепт “свій-чужий”, це про важливість захисту національних інтересів, інформаційного поля, це наша культурна дипломатія, це наша мовна дипломатія”, - підкреслив він.

Тарас Кремінь наголосив, що топпосадовці, політики, міські голови мають бути прикладом у питанні дотримання мовного законодавства. “Можливо Уповноважений із захисту державної мови колись буде виключно такою інституцією, яка своєю присутністю, участю у форумах і конгресах нагадуватиме ті часи, коли дехто з політиків, топпосадовців, мерів окремих міст дозволяли собі порушувати це питання, коли здавалося б в умовах підтримки ЗСУ, посилення санкцій проти агресора, спроможності окремих громад, а також пошуку ресурсів для того, щоб переконати наших людей (понад 5 млн) повернутися до України, мали б бути взірцем дотримання мовного законодавства”, - зазначив Уповноважений.

Тарас Кремінь також розповів учасникам Конгресу про роботу Секретаріату Уповноваженого в умовах воєнного стану та нагадав, які норми Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної” набули чинності цього року. 

Уповноважений повідомив, що на сьогодні в Україні діє понад 350 безкоштовних майданчиків для вивчення української мови. “Понад 350 безкоштовних мовних курсів - це волонтерство, яке покладено на печі наших учителів, працівниць бібліотек, позашкілля, дошкілля, людей, які працювали в університетах в тч зі статусом внутрішньо переміщених закладів. Продовжують працювати мовні курси, ініційовані донеччанами, луганчанами, тривалий час працюють курси, організовані Херсонською обласною науковою універсальною бібліотекою імені Олеся Гончара”, - зауважив він.

Окремо Тарас Кремінь акцентував увагу на важливості створення можливостей для вивчення української мови тим громадянам, які вимушені були виїхати за кордон: “Моя задача як Уповноваженого - виконувати завдання, які визначені законом і працювати над тим, щоб українська була доступною в інших країнах світу там, де навчаються наші діти, де педагогічні працівники повинні мати можливість викладати нашим дітям чи в Литві, чи в Угорщині українську мову та дисципліни українознавчого компонента”.

“Маємо зробити все для того, щоб українська мова остаточно повернулася в наші серця і на наші вуста”, - резюмував він.

Шостий Український Жіночий Конгрес “Цінності під час війни” відбувся 28 листопада у Києві. Захід був присвячений викликам, які постають перед жінками під час війни, та тим цінностям, з якими українська та світова спільнота ці виклики долає.

Більш ніж 50 спікерів і спікерок взяли участь у 4 дискусійних панелях та 4 спеціальних подіях.

Серед спікерок й спікерів Шостого Українського Жіночого Конгресу: Перша Леді України Олена Зеленська, Віцеспікерка парламенту Олена Кондратюк, народна депутатка Марія Іонова, Віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанишина, Спікерка Сейму Литви Вікторія Чміліте-Нільсен, керуючий партнер Могилянської стратегічної Агенції Гелена Саврук, Віце-прем’єр-міністерка та міністерка економіки України Юлія Свириденко, Міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович, Виконавча директорка Інституту з проблем жінок, миру та безпеки Джорджтаунського університету Мелані Вервір, Міністр оборони України Олексій Рєзніков, Надзвичайний та повноважний Посол Великобританії в Україні Мелінда Сіммонз, Віце-прем’єр-міністерка – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук та інші.





Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux