• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Тарас Кремінь взяв участь у засіданні Президії НАН України
опубліковано 07 березня 2024 року о 12:50

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь взяв участь у засіданні Президії НАН України, що відбулося під головуванням її Президента академіка Анатолія Загороднього 6 березня.

Зокрема на засідання заслухали та обговорили доповідь директора Інституту мовознавства ім. О.О. Потебні НАН України член-кореспондента НАН України Богдана Ажнюка «Мовна політика в Україні (перша чверть ХХІ ст.)».

Учасники дискусії акцентували увагу на теоретичних та прикладних дослідженнях з питань мовної політики, спрямованих на розширення сфери функціонування державної мови й захист мовних прав її носіїв, а також мовних прав корінних народів і національних меншин в Україні.

У своєму виступі Тарас Кремінь наголосив на важливих аспектах державної мовної політики, які мають бути реалізовані протягом 2024 року. Зокрема, нарешті повинна бути затверджена Державна мовна програма, котра має посилити, крім іншого, конституційні права громадян України, які вимушено опинилися за кордоном в умовах війни. Йдеться про 600 тисяч школярів, позбавлених у повному обсязі навчатися українською мовою. Крім того, він наголосив на важливості відкриття державних мовних курсів для військових, ветеранів та членів їхніх родин, необхідності реалізації дорожньої карти щодо набуття статусу української як офіційної мови  ЄС. А це, крім іншого, переклади офіційних документів, розширення мережі центрів і кафедр української мови, підтримка українознавчих студій, а також посилення діяльності Міжнародної асоціації україністів. Важливим є компонент підвищення рівня викладання української мови у школах, в яких навчаються представники корінних народів і національних спільнот, забезпечення підручниками, необхідним навчально-методичним матеріалом.

"Ми і надалі стоїмо на шляху захисту прав громадян на отримання інформації та послуг державною мовою. Втім для мене принциповим є питання мовного планування і мовної політики, яке відображає комплекс визначених Законом заходів із забезпечення функціонування української мови як державної. Зміцнюючи позиції мови, утверджуючи її в усіх сферах суспільного життя, ми вдосконалюємо свою співпрацю з НАН України, науковцями зарубіжних країн, інститутами громадянського суспільства в Україні та за її межами. Сильні позиції державної мови - непохитна міць української нації!", - узагальнив Уповноважений.

В обговоренні доповіді також виступили Голова Національної комісії зі стандартів державної мови Юлія Чернобров, повний професор кафедри сучасних мов і культур Університету Пейс (м. Нью-Йорк, США) Андрій Даниленко, директор Українського мовно-інформаційного фонду НАН України академік НАН України Володимир Широков, директор Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України академік НАН України Ганна Скрипник, директор Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка академік НАН України Микола Жулинський.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux