• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Тарас Кремінь: На сьогодні 100% наших вимог щодо усунення порушень мовного закону мають позитивний результат
опубліковано 28 квітня 2021 року о 13:11

На сьогодні 100% вимог щодо усунення порушень мовного закону мають позитивний результат. На цьому в ефірі «5 каналу» наголосив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. 

«З 1 січня 2021 року на нашу адресу надійшло близько 1200 повідомлень від громадян України щодо порушення мовного закону. Поки що нами не накладено жодного штрафу, тому що на сьогодні 100% наших вимог і заходів держконтролю є результативними та призводять до усунення порушень суб’єктами господарювання», - зазначив Тарас Кремінь.

Уповноважений наголосив, що готовий накладати штрафи на злісних, систематичних порушників, які, незважаючи на розпочаті щодо них заходи державного контролю, будуть і надалі порушувати відповідні норми закону.

За його словами, повідомлення щодо порушення мовного закону, які сьогодні надходять на адресу Секретаріату, стосуються не тільки вивісок, відсутності українськомовної версії інтернет-магазинів чи сфери обслуговування. Значна кількість звернень стосуються і народних депутатів, міських голів, депутатів місцевих рад, які під час виконання своїх службових обов’язків послуговуються недержавною мовою.

«Тільки цього року ми розпочали понад 30 заходів державного контролю. А це означає, що, як це визначено законом, ми надсилаємо вимоги щодо приведення у відповідність до закону діяльності органу державної влади чи місцевого самоврядування», - наголосив Тарас Кремінь.  

«Наприклад, наприкінці 2020 року критикували депутатів Одеської міської ради, Одеського міського голову, які під час пленарних засідань припускалися застосування недержавної мови. Я особисто поїхав до Одеси, щоб зустрітися з Геннадієм Трухановим, з головою облдержадміністрації Сергієм Гриневецьким, з головою обласної ради Григорієм Діденком, і нагадав, що по відношенню до них Секретаріатом Уповноваженого проводяться заходи державного контролю. Ми домовились, що буде проведена відповідна роз’яснювальна робота з депутатським корпусом, з відповідними підрозділами. Крім всього іншого, вони першими на півдні України, відповідно до розподілу повноважень у штатному розписі, мають запровадити посаду першого заступника, який відповідатиме за імплементацію мовного законодавства і контроль за його виконанням на території області», - зазначив Уповноважений. 

Як відомо, відповідно до статті 57 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», у разі порушення суб’єктом господарювання, що провадить господарську діяльність на території України, вимог, встановлених статтею 30 цього Закону, Уповноважений, його представник складає акт про результати здійснення контролю за застосуванням державної мови, оголошує такому суб’єкту попередження та вимогу усунути порушення протягом 30 днів від дати складення акта, про що зазначається в акті.

За повторне протягом року порушення вимог, встановлених статтею 30 цього Закону, Уповноважений накладає на суб’єктів господарювання, що провадять господарську діяльність на території України, штраф у розмірі від трьохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux